Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Västerås Högre Allmänna Läroverk 1942


Den samhällsbevarande fegheten



Utanför de mäktiga skolbyggnaderna,vaktade av Milles tunga staty av biskopen Johannes Rudbeckius, låg på andra sidan gatan en liten kiosk. En äldre ägares vänliga bemötande av de unga flickorna i de första tonåren: hemtrevligt, varmt söttdoftande. Gottis- som det hette då- i frestande askar och glasburkar.
I dessa krisår ett omättligt sug efter sötsaker, överväldigande, nedbrytande hopplöst desperat!! Jag stod där i min mörkblå trenchcoat med händerna i fickorna, scoutbältet hårt åtdraget, pjäxor på fötterna, skolmössan i nacken. Inga pengar att köpa för - aldrig några pengar.
Håltimma - kallt ute. De breda korridorerna med trägolvens lukt och genljud ligger öde. Inifrån klassrummen hörs mummel och pekpinnsdunk -
ytterkläderna hänger på sina krokar i rad längs väggen - ett blekt ljus från fönsterväggen mitt emot.
Många av eleverna kommer resande med tåg eller buss från trakten omkring till läroverket i Västerås. De brukar ha lite pengar att röra sig med - 10-öringar; 25-öringar.
Min hand glider ner i en ficka- snabbt, snabbt knycker jag några slantar och rusar därifrån - ner till kiosken.
Till min förvåning - var det så lätt? Korridoren ligger som ett vakuum, tyst, ödesmättat: jag försöker ännu en gång, med tur.
Börjar fundera- om nu en klassrumsdörr plötsligt öppnas och jag står där med handen i en annans kappficka? jag som inte alls får vistas i korridoren - den skräckinjagande Rektor!
En förlamande skräck griper mig - den där spänningen just innan handlingen är avskyvärd - alltför mycket bråk, stryk och straff har gjort sin verkan - jag flyr spänningen- jag har blivit Feg!





















Prosa av vera gade VIP
Läst 439 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2009-12-08 14:20

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
icke blott tillfället gör tjuven, tillfället hör även den moraliskt uppburna till, en välskriven o tillika spännande liten bagatell
trenne hallonhjärtan förtjänte den
2009-12-10

  Mats Henricson
Trots att mina första skolår var i mitten av femtitalet så har jag väldigt snarlika erfarenheter, blyghet och hämningar var bara förnamnen ! Mina föräldrar var ok, men de berättade nog för lite om det som väntade (precis som vi berättat för lite för våra barn).......
2009-12-10

  Ronny Berk
en vackert formulerad, sedelärande berättelse; miljöer, tankar och handlingar väl återgivna; tidstypiskt eller ? nej - det är inte feghet utan rättskaffens !
2009-12-09

  Näckrosen
Kan se hela historien framför mig.
Det var så strängt på den tiden, rädslan och
respekten för de äldre.
2009-12-08
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP