Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
LÄS DETTA OCH GRÅT


Israeliska staten har inlett en internationell propagandakampanj i ett försök att förbättra landets

Israeliska staten har inlett en internationell propagandakampanj i ett försök att förbättra landets rykte efter Gazakriget förra året. Israeliska medborgare uppmanas agera som "ambassadörer" vid utlandsresor.

Israeliska staten har inlett en internationell propagandakampanj i ett försök att förbättra landets rykte efter Gazakriget förra året. Israeliska medborgare uppmanas agera som "ambassadörer" vid utlandsresor.

"En utlandsresa på gång? Utlänningar på besök? Bli en israelisk ambassadör", står det i en text som lagts ut på informationsdepartementets hemsida.

Uppgifterna i den texten ska hjälpa israeler att försvara landet mot "fördomar och felaktiga uppgifter", att försvara regeringens hållning i debatter och att avslöja "myter" om den judiska staten och den arabisk-israeliska konflikten.

Många av de åsikter som medborgarna uppmanas att hålla sig till förknippas med den israeliska yttersta högern och bosättarrörelsen och är sedan länge föremål för intensiv debatt inom landet.

Det hävdas till exempel att bara 320 000 palestinier blev flyktingar 1948, medan såväl ledande israeliska historiker som FN anser att siffran var mer än dubbelt så hög.

Dokumentet för också fram påståendet att närvaron av en halv miljon judiska bosättare på Västbanken och i östra Jerusalem inte skulle vara något hinder för fred med palestinier.

Men guiden omfattar mer än politik. Den hyllar också israeliska framgångar inom kultur och vetenskap, till exempel inom konstbevattning, och framodlandet av körsbärstomaten.

Israel har fått kritik från en rad håll efter den omfattande 22 dagar långa offensiven mot Gazaremsan från slutet av december 2008. Omkring 1 400 palestinier uppges av människorättsorganisationer ha dödats, varav hundratals civila, medan 13 israeler fick sätta livet till.




Övriga genrer (Essä/Recension) av peter markurth
Läst 234 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2010-02-23 17:02



Bookmark and Share


  Monika A Mirsch VIP
nej jag gråter inte, jag jobbar för fred och mänskliga rättigheter och emot krig och våld och lögner
2010-02-23

  Monika A Mirsch VIP
bra att du ger uttrymme åt dessa strategier - denna skymf mot mänsklggheten
2010-02-23

  Rosen VIP
Text som ger eftertanke...
vågskålen mellan israeler och palestinier i pågående krig väger väldigt ojämnt...
2010-02-23

  Suzy med punkterna
Starkt skrivet
2010-02-23
  > Nästa text
< Föregående

peter markurth
peter markurth