Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag ställer här frågan: På vilken dialekt skall människan uttala ordet 'Nödvändighet' samt vilken vokal är det här lämpligt att betona?


Något litet om förvantningar, högt ställda dessutom






Att öva sig en smula i ödmjukhet är inte heller fel.

Här kommer ödmjukheten.

Man ger en människa en leksak (en mobil exempelvis) med orden:

'Använd nu den här med förstånd.'

I den bestämda erfarenheten och tron att tillsägelsen kan vara på en och samma gång både på sin plats samt uttalad av nödvändighet.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 258 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2010-06-23 08:08



Bookmark and Share


  Gunwale VIP
Ja, lek (som i leksak) är väl just en sådan företeelse som klarar sig bra utan `förstånd´! Som vuxen lekare är det tillrådligt med en par skopor förstånd, närmare bestämt den typ av förstånd som kallas ansvar... Att säga åt någon att vara förståndig, är om inte annat ett sätt att visa att man bryr sig...
Nödvändighet uttalas väl med betoning på vilken stavelse som helst utom dig... På vänd blir det som trefaldighet och på het blir det väl någon norrländsk dialekt? Betonar du både nöd och het, ska du se att ingen kommer och klagar på dig.
2010-06-23
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP