Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

EN BÖN FÖR HAN SOM HÄNGER PÅ KORSET

Är det inte dags nu, att ni löser era egna problem
själva för ser ni inte ? att han som hänger där har
fullt upp  med  sina  egna  problem, hjälp  honom
ner istället för att lasta  honom  ytterliggare  med
era synder och skulder.
-Förlåt dem icke som veta vad de göra !




Fri vers av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 907 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2011-09-14 16:15



Bookmark and Share


  Mr Lindemann VIP
Myndigheter med stor bokstav
Centrala verk och myndigheter som är unika och har namnkaraktär skrivs med stor första bokstav.
Exempel:

Datainspektionen
Kammarkollegiet
Lagrådet
Riksbanken
Högsta domstolen
Högkvarteret
Statens konstmuseer
Riksantikvarieämbetet
Kustbevakningen



Namn som inleds med Kungl.(iga)
Även det efterföljande ordet får versal begynnelsebokstav.
Exempel:

Kungl. Myntkabinettet
Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)
Kungliga Operan
Undantag: Kungliga biblioteket (KB)



Se även TT:s exempellista på centrala myndigheter, domstolar, organisationer m


Myndigheter med liten bokstav
Departementen skrivs med liten begynnelsebokstav eftersom de är både namn och benämningar.
Exempel: finansdepartementet, kulturdepartementet.



Myndigheter vilkas namn är en personbeteckning – liksom den person som bär myndighetens titel – skrivs av TT med liten begynnelsebokstav.
Exempel:

justitiekanslern
riksåklagaren
barnombudsmannen

Deras förkortningar skrivs dock versalt: JK, RÅ, BO och så vidare.



Myndigheter som inte är unika – regionala myndigheter, domstolar, nämnder – skrivs med liten bokstav.
Exempel:

hovrätten
men Svea hovrätt
tingsrätten
länsstyrelsen
arbetsförmedlingen



Funktionsbeteckningar skrivs med liten begynnelsebokstav.
Exempel:

flottan
armén
flyget
marinen
tullen
polisen
posten




Regeringen, riksdagen, riksdagens
2011-09-14
  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP