Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Läs hela på: http://www.svensktidskrift.se/


Om poesins förändring

Estetiskt språkverktyg, anser somliga. Andra tar det för ett vänsterotyg. Fördomarna mot poesin är många och trots att svensk poesi har en tradition av att vara en megaindustri är nyskrivna dikter numera praktiskt taget olästa. Vad beror det på?

Så börjar min artikel om poesin som språkverktyg under förändring, läs hela artikeln på: http://www.svensktidskrift.se/?p=37127

Trevlig helg!




Övriga genrer (Essä/Recension) av Katarina O´Nils Franke
Läst 384 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2011-09-16 22:09



Bookmark and Share


    ej medlem längre
får nog ta o läsa den där artikeln!
2011-09-28

    ej medlem längre
En väldigt intressant (och välskriven) artikel. Det finns nog många aspekter till denna nedgång. Personligen hävdar jag främst att det är det estetiska språkverktyget som är utslitet.

Nysvenskan är fattigt. En engelsk skrift kan vara vacker men översatt till svenska banal... en "gammalsvensk" dikt kan inte sällan vara rikare och mer öppen språkmässigt än dagens poesi, osv. Det finns alltså ett slafs-hafs idag som inte biter tag hos mottagaren, hur stora tankegångar det än rör sig om. Samt skrivandet som självterapi (alldeles för personliga "sanningar" som bara författaren och diktjaget känner).

Jag läser nästan bara svensk poesi och har inte så mycket att jämföra med, egentligen, men det är ändå min fasta övertygelse.
2011-09-16

  Larz Gustafsson VIP
Den är vad vi gör den till, kära du.
2011-09-16
  > Nästa text
< Föregående

Katarina O´Nils Franke
Katarina O´Nils Franke