Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Min bror Håkan

 



Det var på eftermiddagen 
den 1 november 1967. 
Min bror Håkan kom aldrig 
hem från lekskolan.

Han var 6 & ett halvt år ung, 
& blev påkörd av en lastbil, 
som passerade den buss 
han & vår syster just klivit av. 
Högertrafikomläggningen 
hade skett i september. 
Min älskade bror, 
med svåra skallskador, 
fick somna in dagen efter.

En tystnad ikväll & inatt. 
Jag sitter som bedövad vid 
datorn. Det susar i örona. 
Sorgen, som packat krut 
dunkande mot revbenen. 
Jag var 2 & ett halvt år den 
förbannade eftermiddagen. 
Jag minns ingenting, 
men jag känner dom; 
Katastrofvibrationerna. 
Liknande känslor, atmosfär, 
som under Tsunamin, 
Estonia-tragedin, etc. 

Hur ska jag kunna finna uttryck 
för någonting som jag inte minns?
Kan man göra en arkeologisk 
utgrävning i sitt djupaste 
undermedvetna? 
I min gamla familj kom aldrig 
en läkande sorgeprocess till 
stånd efter olyckan. 
Gravt bristande krishantering.

Tapetsera, tapetsera över vår 
smärta, det blev vi duktiga på.
Men under alla tapetlager & extra 
gipsskivor, grodde katastroferna

Håkan, vi älskar dej!




Fri vers av Johan Bergstjärna VIP
Läst 226 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2011-11-28 13:41



Bookmark and Share


  genni VIP
Vad ledsen man blir av dessa rader.

Det känns alltid så orättvist när barn somnar in, det är inte så det ska vara, de ska leva, växa upp och få ha ett långt liv.

För många år sedan så fanns ingen krishantering, jag har själv en nära anhörig som förlorade sin son i en tragisk olycka. Hon fick ingen hjälp alls och det gör mig ledsen att veta.

Jag hoppas och tror att sjukvården har kommit längre idag och att barn och vuxna får den hjälp de behöver när en livskris uppstår.

Kram Genni
2011-11-28

  Cahaya
Berörande och sorgset vemodigt. Samtidigt så fullkomligt männskligt. Hur olika vi hanterar sorg. När min far dog så teg vi bort sorgen. I två år klarade jag det... Och när det sedan brister så får man söka kanske flera år för att hitta orsaken till det. För man har glömt att man aldrig sörjde. Utan tror det har med omständighetrna omkring en just då, som är anledningen. Känner med dig. Känn sorgen. Lev i den... Bli vän med den, men låt den aldrig ta över din själ... Kram på dig.
2011-11-28

    Birgersdotter VIP
Mycket berörande om svår sorg
2011-11-28

    ej medlem längre
Fantastiskt väl beskrivet - sorgen och saknaden men också vårt sätt att "peta undan" det otäcka så vi klarar av tillvaron.
2011-11-28

  Bibbi VIP
Mycket starkt berörande och så väl formulerat. Griper verkligen tag.
2011-11-28

    ej medlem längre
Väldigt utlämnande,känner igen smärtan efter att jag miste min far.
Bra skrivet!
2011-11-28
  > Nästa text
< Föregående

Johan Bergstjärna
Johan Bergstjärna VIP