Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
När man ändå talar om sekiner, pistoler och franc är det viktigt att komma ihåg vad man talar om så man inte tappar som bort sig alldeles. Likadant är det med tunnland, hektar, spannmål och Pitemål. Historien nedan utspelar sig i Australien.


Det är nog roligt i staden, men bäst ändå hemma på gården.






Två män sitter vid bordet i köket. Den ena är bonden som bor i huset och den andra är kusinen från staden. De har just inte avslutat fikat och så sitter de var och en i sin egen tankevärld men i en möjligt likadan verklighet. Den ena, bonden, tänker på att han nog inte är lika smart som han borde vara. Fast rätt listig är han förstås ändå. Ja, kusinen alltså. Kusinen å sin sida tänker på Napoleon Bonaparte och Napoleon. Han har av sin son fått veta att det fanns två stycken Napoleon men många Napoleoner, eftersom det var valutan på den tiden. Mynt med Napoleon präglad på ena sidan. Han ägnar just inte en tanke åt bonden som sitter mitt emot. Efter en trekvart så där yttrar sig bonden. Det är mera som att han tänker högt än att han skulle adressera sig till någon särskild.
- De förökar sig gärna som kaniner.
- Vilka gör det?
- Vad?
- Vilka förökar sig gärna som kaniner?
- Kaninerna förstås.
- Ah, kaninerna.
- Mmmm.
Sedan blir det tyst igen. En halvtimme och tolv minuter senare ses de gå i gemensam lunk mot ladugården i livligt samspråk. Det är bara det att på det här avståndet går det inte att höra vad de säger. Det som hörs är ett stilla mummel, blott abrutet då och då av bondens artiga skratt.




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 417 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-06-15 09:53



Bookmark and Share


  lodjuret/seglare VIP
Om bilden. Till höger, strax utanför bild ligger det en busshållplats. Gräset finns kanske kvar, men till vänster, också det utanför bild, står det ett nybygge, ett höghus med balkonger, en del inflyttade och säkert en sorts intalad känsla av att 'bättre kunde en väl inte bo', precis vid en väl så trafikerad gata ett stenkast från centrum med 'en närhet till det mesta', även parkeringen för de vilka handlar i detta centrum. Som du kan se är årstiden sommar, löv har ännu ej fallit och tänkt möjligen att täcka denna del av verkligheten. Även vitt nedfall från himlen dröjer säkert några månader även. Kylan till trakten kommer oavsett invånarna på platsen vill det eller ej. Kanske får människorna i snösvängen jobb även detta år?
2020-11-09

  Ljusletaren
Är vi så saktmodiga och fåordiga i Piteå ;.)
/kram
2012-06-15
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP