Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Häxa i Anundsjö

Ho va no sä önnerli
körnstie kläa
knepin fresyr å
geck baklängäs

Prästn ti byn
sa ho vör n
djäfvulens
sännebud

Anneren tå as
försto väl att
ho köm frårn
Ståkkhålm

Jordä int sä myche
väsn tå se
å int tala horn vä
nan heller

Mä tydlit vöre
att ho int va omtöckt
tå högjura

Gett väl ha bleve
less nan da
för rätt va de va
så kömme nra in te
rådhuse

Ho låkte fottosjen
sa dam
dönner in jarning döra
å skrek åt byälstn

Nu ere slut på harne
nu slepp jä si mä namer
si jä i arnörja jere as

Sen tänta n tännstecke
å satt eld pa sä sjalv

Ho brann läng 

Anneren ble tokket
å sprange därifrårn
int nan förskökt å
släkke nra

Historiern gå väl pa byn än
ingen tå dam vesste vem ho vör
men dam tala om a än edag

Ve tökkt ho va no sä önnerli 




Fri vers av Reine Kristoffersson
Läst 2069 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2012-09-02 18:46



Bookmark and Share


  Stefan Persson
Underbar text om utanförskap, sorg och desperation.
Och även om den här nu utspelar sig i en annan tid, så innebär det inte att saker förändrats. Skulle lika gärna kunna handla om mobbing, både på skola och arbetsplatser.
En viktig text som borde läsas både med eftertanke och ett leende.

Leendet, för att du så klockrent fångar min barndoms språk - och hur du ändå - och trots allt beskriver en tragisk händelse, sedd ur en tidsresenärs ögon. Ja, du förflyttar läsaren i både tid och rum.

Slutligen, den här borde ingå i skolundervisningen. Både som diskussionsunderlag runt berättelsen, men också för att visa hur språk, text och tanke i samklang skapar fantastisk poesi.

Tack Reine.
2014-07-15

  Sanningsägaren VIP
Jävlar! Där satt den!
Fan så häftigt att höra den nu också!
Skitbra!
Tack för att du delar med dig!
2012-09-16

  ResenärGenomLivet VIP
Riktigt kul att läsa...saknar dialekten...det va ett tag sen...
2012-09-11

  Anna*
Underbar text på mål! Gillas och applåderas!
2012-09-04

  Linda CH VIP
Den va la görbra!
2012-09-04

  ULJO
Härligt med poesi på dialket.
2012-09-02

  Blåbäret
jo
2012-09-02

  Szczn
Jämtländska?
2012-09-02

  kerstin skriver VIP
underbart !!
i jär fra piit
2012-09-02

  Sanningsägaren VIP
Haha underbart!
Du borde läsa upp denna och spela in!
Den ska absolut HÖRAS.
Å ja fatta'n så däså!
hä e na schpäschiällt mä nolaschkokksara
ha allti tykkkkt!

lite ångermanländska kommer här:

http://www.poeter.se/viewText.php?textId=785318

2012-09-02

    ej medlem längre
dialekt uppskattar jag, bra!
2012-09-02

  Robert Jonsson VIP
ne som sagt he som hänn he hänn i hännan
2012-09-02
  > Nästa text
< Föregående

Reine Kristoffersson
Reine Kristoffersson