Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En till Papillon


Säkringar

Var kom säkringarna från:
I gamla dar, närmare bestämt sommaren 1946, producerades dessa på Nordens porcelænsfabrik i Valby. Köpenhamns mest ökända arbetsplats när det gällde kortlivade anställningar. I Jack Londons , Steinbecks och Cadwells efterföljd (mina hjältar i litteraturen) tog jag arbete där på fabriksgolvet.
En stor lokal med ugnarna på ena sidan, golvet fyllt av arbetsbänkar med kvinnorna i rader. Hett! Dammigt! Bullrigt!
Jag fick min porslinsmassa utslagen på bänken, gjorde en högervridning och en vänstervridning med spakarna,fram och tillbaka. Då föstes massan ner i formen och trycktes till, vips hade vi en porslinspropp! men nu gällde det: var den helt kompakt i kanterna eller smulade sig massan; det gjorde den! den måste ha perfekt konsistens, inte för torr! Första veckan hade jag baslön, men sen kom jag på ackord! beklagar - eftersom den räknades ut på antal korrekta levererade produkter föll den till under existensminimum.
Hur överlevde dessa kvinnor- några hade arbetat där i över tjugo år? Jo, det gällde att sno åt sig de bästa ackorden, produkterna som gav mest. Då gällde det att muta den försupne förmannen med lämplig vara. Då endast ett fåtal klarade detta blev avhoppen legio från arbetsplatsen...stadens arbetsförmedling undrade varför denna ström av f.d. porslinsarbeterskor.




Prosa av vera gade VIP
Läst 448 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2012-09-27 17:04

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Jaseph
Exakta detaljer och ett socialt patos
gör texten angelägen
och nära.
2012-09-28

  Malin Ringdahl
Ditt liv är dikt! Och dikten är verklig!
2012-09-28

    papillon
Man tackar - här får läsaren skåda "danskt porslin" ur en annan synvinkel........
2012-09-28
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP