Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
samtal med Anna Maris


Något om assonans

Från P.E..Wahlund - "Lövfällning": I gengäld arbetar haiku gärna med allitteration och assonans, av vilka särskilt assonansen har ett inte bara akustiskt utan också emotionellt värde, emedan olika vokaler har olika "laddning"; en upprepning av "o" suggererar sålunda en känsla av vemod. Inte heller står haiku främmande för onomatopoetiska effekter - hos Issa leder ordet "horori" tanken till duvokutter.

FrånTure Nerman -"Troll i Ord": Assonansen - inrimmet - passar särskilt språk med rikedom på klingande vokaler och det dominerande i den äldre spanska litteraturen liksom i den gammalfranska epiken. Det passar mindre den germanska dikten men upptogs där av romantikerna i 1800-talets början efter spanskt mönster. -
I effekt kan det inte mäta sig med slutrimmet eller uddrimmet, men det synes mindre och har däri en fördel som stämningsmedel: att det inte så lätt genomskådas.

U-inrimmet skriver han, är ett relativt flitigt använt och relativt entydig inrimsvokal (här med full synlighet):
Lärkekirr och duveputter
tuppeknorr och orrekutter
gå dock äntligt ut därpå,
att hanen honan nalkas må.
Columbus "Lustvin".

---------------------------------------------------------




Prosa av vera gade VIP
Läst 753 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2012-10-06 19:10

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Regn & Grus
Är inte insatt i ämne, inte alls, men likväl, att läsa detta är som att läsa en lärorik roman på ett ovanligt & tilltalande språk. Helt enkelt spännande!
2012-10-13

  Gunnel Eriksson VIP
Intressant! Bokmärles.
2012-10-07

    papillon
Detta är ett fascinerande ämne, dessa mystiskt undanglidande vokalrim som i så hög grad bidrar till diktens klang. Först och främst är man tvungen att läsa dikten högt för att uppfatta dem - "vers skapas för örat" skriver Alf Henrikson. Först så framstår Frödings förunderliga handlag med vokalklangerna i all sin skönhet.
Jag tror att många "duktiga" poeter är ganska omedvetna om att de använder sig av assonanser och för den delen också alliterationer - "det kommer av sig själv". Men vi, som anser att verskonsten rymmer större djup än nödrimmade politiska proklamationer eller bidrag till allsångshäftet, kan ha mycken glädje av att begrunda dessa poetiska konstgrepp, både när vi läser och när vi skriver.
2012-10-07

  Solitaire VIP
Sparar i lådan
Imponeras som vanligt
av din kunskapsrikedom
2012-10-07

    ej medlem längre
Intressant, särskilt om vokalers olika laddning. Något att tänka på om man vill kalla sig poet ...
2012-10-07

  lodjuret/seglare VIP
Jag instämmer med föregående kommentar, här fattas bara att stänga munnen efter dess fiskliknande uttryck.
2012-10-07

  Jaseph
Intressant och lärorikt.
Bokmärkes!
2012-10-06
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP