Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vaknar utan sömn


Spanar, svävar, vrider huvud, pejlar
så tomt. Ingen där, borta är flödet,
borta bruten. Trädgården stängd
av den sammanbitna munnen. Ljudet
dovt dött. Vindens sus hörs genom springan
som en varvande motorcykel.
Någonstans sitter en annan och väntar. Pågår
gör allt och kommer att fortgå. 

Vi behöver mat, ljus. Något mer? Vara
är mer än att göra. Stolar ställs på rad.
Dignitärer sitter ner utan att se
varandra i ögonen. Tungt andas de
som en lunga punkterad. Bakom
inhägnaden en blå buss som för passagerare
djupare. Stråhattar brinner. Det sågar
över himlen. Ett ansikte vitt som ägg
spärrar vägen, viker av, viker undan. 

Röster korsar spegelblanka sjön
och sväljs av skogsbrynet och är borta. Jag sitter här
med solen i knät och klappar värmen. Plötsligt
är jag där igen. Att veta sätter sig i halsen. 

Jag var redan där innan jag visste
att det hette Vintergatan. Så nu sitter jag och lyssnar
till barn som lyssnar till myror som letar efter socker
och vill försvara sitt hem. Den som gör det
skall vakna till en djup sorg som aldrig somnat. 

Jasminen snöar och flingorna lägger sig sött
på marken. Doften träffar mig inuti.

 

 




Fri vers av Stefan Albrektsson
Läst 464 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2013-07-15 10:19



Bookmark and Share


  Jordgubbsodlare
Kärnfullt melankolisk, magiskt medryckande - rader att gå ner sig i!
2013-08-31

  Ergo Summa
Otroligt vackert och rytmiskt skrivet!
Du drar iväg på en känsloresa som i min tolkning börjar i ingenmansland och slutar i begrundande och önskan om förändring som leder till förändrad inställning och hopp. och du tar läsaren med dig i din beskrivning!

Titeln är snygg, djup och tankeväckande, paradoxal och härlig!

Avslutet spirande...
2013-08-03

  ResenärGenomLivet VIP
Många bitar att pussla ihop...
2013-07-18

  Fredrik P. VIP

En närvaro i nuet som imponerar
och som bjuder på improviserade
fraser från det han ser omkring sig.
Skönt!
2013-07-15

    ej medlem längre
Att kommentera en text genom att citera den känns just nu lite förenklat, men jag vill puffa för de sju sista raderna...de är så i kärnan kristallklara och fristående
2013-07-15

    ej medlem längre
Fint berättat
2013-07-15

  Bibbi VIP
Fint.
2013-07-15

    ej medlem längre
strålande inledning, hakar tag, för in. bilderna svävar förbi, stannar, visar upp sig. i min läsning lite mindre intresserad när ett 'jag' träder in i tredje strofen, men det är ju bara i min läsning.
2013-07-15

  walborg
Sällsamma bilder
2013-07-15

    ej medlem längre
"Trädgården stängd
av den sammanbitna munnen."
En formidabel fras.
-
"Det sågar över himlen." Likaså!
2013-07-15
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Albrektsson
Stefan Albrektsson