Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Dikt till Evelina.

Hon vaknade i en svartvit värld
Somnade i den grå
Hon skriver brev till Gud
Och Justin Beiber
På sin mobil
För det är sånt som hon gör
Dom innehåller kärlek
och trasighet
Det är många hjärtan
På varje rad
Sådana där med ett tecken
Och en trea
I en spegel
Tittar hon i sin mobil
Plutar lite med munnen
För det är sånt som hon gör
Hon har långa ärmar på sin tröja
I nedersta lådan
Allra längst bak
I sin byrå
Finns en liten ask
Den är i kartong
Med blommigt mönster på
Köpt på Ikea
När hon var liten
Höll hon sin mamma i handen
När dom var på Ikea
Då mamma köpte den fina asken
När hon var liten
Hade hon sitt bästa halsband i plast
Och några bokmärken med änglar
Och glitter
Som hon fått av mormor
I sin ask
Sax och rakblad tvättade hon av
Igårkväll
För det är sånt som hon gör
Mamma var snäll när hon köpte den där asken
Dom åt köttbullar med gräddsås
Och potatis
Och lingonsylt
Och log mot varandra
Hon tycker inte om
När dom vänner hon inte har,
Kallar mamma för pundarkossa
Snart ska hon till kyrkan och få en krans
Och ett slutbetyg
Och sjunga Idas sommarvisa
Sedan ska hon gå hem och vara glad
Där mamma möter finklädd
Med presenter och tårta
Och kanske gå på Ikea
Och äta köttbullar med gräddsås
Och le mot varandra
Men inte hålla handen
Inte när man slutat nian

Det finns inga betyg
Och ingen krans
Och kyrkan är kall och hård
När hon lägger handen mot porten
Fryser hon
I sin vita sommarklänning
Innan hon går
Så gläntar hon på dörren
Mamma har somnat i soffan
I sina solkiga trosor
Och blekrosa morgonrock
Som glidit isär
Och blottat ett bröst
Som en gång i kärlek
Gav henne liv
Nu sitter det en ring där
När mamma vaknar
kommer hon bli arg
För att Vodkaflaskan vält
Och runnit ut på golvet
Det finns inga färger längre
Inte i hennes värld
Hon somnar i det grå
Och vaknar i svartvitt
För det är sånt som hon gör
Dygn som flyter ihop
Blir till välling
Trögflytande
Hon älskade den vintern
Hon var hos mormor och morfar
I Jämtland
Där dagarna var vita
Och nätterna svarta
Och fick fara fram på scootern
Som ett befriat vilddjur
Skrattade hon mot stjärnorna
Rullade sig naken i snön
I trettio minus
För att riva av sig sorgerna
Läka såren på sina handleder
Dricka varm choklad
Med vispgrädde
Ur stor trygg mugg
Och få present
Ett halsband
Och några bokmärken
Av morfar och mormor
Hon skall snart åka dit igen
Då tar hon med sig sin ask
Med sax och rakblad i
Och lägger sig för att sova
I det vita

© Ulf Kvarnmalm
Öland juni 2013




Övriga genrer av Ulf Kvarnmalm
Läst 566 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2014-01-10 02:51



Bookmark and Share


  Anna Maris
Sorglig berättelse, starkt skildrad.
2014-01-10
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Kvarnmalm
Ulf Kvarnmalm