Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Denna text är ett referat av en artiklel i Scientific American Mind´s juli/augustinummer, 2012: Be Your Own Best Friend, av Marina Krakovsky.


Känn dig själv!

Är du redan en osjälvisk och empatisk person, men vill bli än bättre på att hjälpa och stödja dina medmänniskor? Då är en smula självupptagenhet på sin plats.
I Scientific American Mind´s juli/augustinummer, 2012 (s.9), berättar Marina Krakovsky i en intressant artikel, hur medkänsla med dig själv kan bana väg, inte bara för eget välbefinnande och framgång, utan också ökar dina möjligheter att hjälpa din nästa.

Enligt Kristin Neff, professor i psykologi vid University of Texas at Austin, så undviker personer med stor förmåga till medkänsla med sig själva alltför hård självkritik och negativa generaliseringar kring sin egen person. De kan istället sätta in sina problem i ett mer allmänmänskligt sammanhang; något som i sin tur utgör en god jordmån för att nå sina egna mål. Uppnår man dem inte, så är det ändå lättare att acceptera, då självkänslan inte är avhängig ett stort mått av framgång.

Kristin Neff är noga med att betona att medkänsla med sin egen person, inte ska förväxlas med självaktning, själv-ömkan, eller själviskhet: "`Self-compasssion is treating yourself with the same kindness and care you´d treat a friend.´, says Kristin Neff."

En nyligen utförd studie vid University of California, Berkeley, av forskarna Juliana Breines och Serena Chen, indikerar ett än mer överraskande förhållande: att visa medkänsla med andra ökar förmågan till medkänsla med sig själv. Studien visar, säger de, att tar man de möjligheter som ges att hjälpa och stödja sina medmänniskor, ökar ditt välbefinnande och förmåga att hantera din vardag.
Det verkar alltså som om medkänsla med oss själva och medkänsla med andra, är två sidor av samma mynt; de befrämjar och stöder varandra.








Övriga genrer (Essä/Recension) av Olof Lagerhorn VIP
Läst 224 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2014-01-13 22:08



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Intressant text...jag brukar alltid säga att man mår bra själv av att göra något för någon annan...man känner sej nöjd och det är inte så dumt...
2014-01-16

  Ewa-Britt Nilson VIP
Det har ju sagts om
och igen, att för att
tycka om andra
måste man tycka
om sig själv. Kan man
sen glädja andra
faller ju den lyckan
tillbaka på en själv...
Som Du skriver utan
det ena fungerar
det inte alls...
2014-01-14
  > Nästa text
< Föregående

Olof Lagerhorn
Olof Lagerhorn VIP