Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Trots att innehållet i texten något ställer saker och ting på ända för en modernt tänkande individ, så ligger det som vanligt någon sorts sanning i en text som denna. Där det till synes galna och vanvettiga inbegriper en sorts sanning.


Det är så jag uppfattar ismers budskap





För att alls bli säker på att du har förstått mig måste du först erkänna att jag är och det jag producerar i form av skapande kreativitet, för dig framstår som totalt obegripligt.

Så länge du kämpar med att försöka förstå dig på mig kommer du att lida förlusten av att inte ha förstått mig alls och därför måste du först uppge dessa försök och bara tillåta dig att sväva i total okunnighet.

Det är först då du har kommit på dig själv med att besluta dig för att ge upp försöken att förstå mig och mina intentioner som du kommer att kunna känna dig på en och samma gång fullständigt avslappnad och i trygg förvissning om att du ingenting begriper, befinna dig i samma universum som jag.

Det är nödvändigt för var riktig ism att kullkasta det som är och identifierar den verklighet vi lever i innan vi väljer att försöka oss på att inträda i ismen. Oavsett ismen är religiös, politisk eller av annat slag. Ismen kräver ett övergivande av det människan känner till. Bara på det viset kan individen låta sig födas in i ismen.

Att så överlämna sig till en annan ordning som är övergripande individen och samtidigt allt annat som hittills varit och stått för ordning, reda och realism, kan förstås tyckas kännas underbart. Det är just hemligheten bakom ismernas framgång. Överlämnandet till en högre och 'gudomlig' ordning.

Att bara släppa allt som har med vanlighet och det stereotypa att göra är förstås extremt lockande. Samtidigt som det känns såväl spännande som farligt. Att flyta fritt som en valuta. Alla som överlämnar sig till en sådan ordning är jämlikar. Åtminstone i teorin. Ismen är också byggd kring teorier. Det är dess såväl styrka som svaghet.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 335 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2014-03-03 20:26



Bookmark and Share


  van Couver
Själva kyrkan står ännu inte på ända :-)

2014-03-03

  © anakreon VIP
Skall detta betraktas som en truism eller som en eufemism frågar en som anser att altruismen tillhör de finaste ismerna på denna sidan Karlavagnen, och då menar jag inte radiprogrammet!
Calle
full av optim... ja, du vet
2014-03-03

  Nanna X
Själv gillar jag kommunismen i teorin och hinduismen i prakrti.
2014-03-03
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP