Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

BARNOMSORGEN VI

Den syn på barn som fria  självständigt  tänkande
individer, vilket  Cardogan  inmutade, rönte  stort
motstånd att vinna landvinningar  inom  alla sam-
hällsklasser  i 1800-talets England och  Lord Shaf-
tesbury fann sig gott att som bemyndigad  i  engel-
ska överhuset deklarera för vad en  komitte funnit
vid sin inspektion i kolgruvorna efter det att histor-
ier florerat om  5-6  åringars arbete och om hur de
bryskt  väcktes kl 4  på  morgonen och fick gå  3-4
kilometer på fastande  mage, ibland i nattsärk, till
en dragig, trång och fuktig gruva. En flicka på end-
ast 8 år återger sin arbetsdag enligt följande : Kl 4
på morgonen beger jag mig ner till gruvan,jag kan
inte sova och ibland  när  jag  har  ljus  sjunger jag,
men aldrig när det är mörkt,för då vågar jag inte...
Sten Wiking




Prosa av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 528 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2014-03-08 23:03



Bookmark and Share


  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Visst ! Dickens Oliver Twist
2014-09-20

  Jonas S. Lundström
"Please, sir, I want some more".
2014-03-09
  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP