Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det finns två sätt att handskas med vänskap på. Fel sätt och mitt sätt. Litteraturen och historien är full av exempel på hur att göra andra människor illa. Att göra andra illa är att behandla sig själv illa. Vem vill umgås med en sådan människa? Du?


Det finns två sätt att handskas med kärlek



Jag fick en lektion plötsligt en dag i mera
verkligheten om hur att berövas känslan
av att gilla någon. I en situation som säkert
inte är alltför ovanlig. Min vän och älskade
berättade för mig om

sin vännina som försökte tvinga till sig vänskap.
Sådant kan ske på så sätt att man ger en present
till någon, bara för att sedan säga "nu när du
fått en present av mig vill jag att du ger mig en.
Bara att den måste vara

minst dubbelt så dyrbar". Senare försökte min vän
själv sig på samma dumheter med mig. Det är tydligt
hur svårt det kan vara att själv lära sig läxan. Jag
fick höra min vän säga orden "jag gillar dig". Och så
en stund senare.

"Jag vill höra dej säga att du gillar mej". Men jag
berättade då istället för vännen att kärlek och
vänskap måste få komma spontant, för att alls
kunna sägas ha ett värde. Att bli uppmanad att
visa vänskap och kärlek

är som att be någon bli ens slav. Vänskap och kärlek,
liksom respekt, måste förtjänas. Och man förtjänar
det bara genom att själv först visa det för andra.
Att göra en god gärning för att sedan bara försöka
få betalt för den

med samma mynt, gör bara att det möjligt goda
förlorar sitt värde. Och den man sökte göra till sin
vän, driver man bara på flykten. Eftersom få vill bli
tvingade till sådant, som de vill kunna få äran
att ge någon spontant.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 761 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2015-02-17 08:05



Bookmark and Share


  bumerang
Du skriver ur ett högre perspektiv.
All din önskan att fullständigt äkta
Beskriva, - lyckas du med i texten.
Men att frälsa hela världen kan vara
Värre
Att däremot nå de som redan insett
Är lättare.
Härlig läsning!
2015-02-22

  Jack E. Gladh VIP
Väl formulerat och så sant.
Vänskap och kärlek ska kännas.
Inte ordas så mycket.
En varm omfamning säger
så mycket mer än orden;
"Jag älskar Dig!", som ofta
riskerar att falla likt en
sten till marken.
2015-02-17

  Grubbelmia
Så sant att vänskap inte går att framtvingas. Den bör inte heller ges från en plattform av skuldkänslor. Stark text som berör mig personligen. Tack.
2015-02-17
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP