Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Några rader om värdlandsavtalet mellan Sverige och NATO.


Värdlandsavtal mellan Sverige och NATO.

Regeringens beslut att godkänna ett så kallat värdlandsavtal (Host nation support treaty), med Nato ser jag som något mycket positivt. Sedan 1994 är Sverige och Finland med i alliansens samarbete Partnerskap för fred, PPF; något som bland annat inneburit svenskt och finskt deltagande i Nato-ledda militärövningar. Förhoppningsvis kommer också riksdagen att godkänna beslutet.

Värdlandsavtalet innebär att Nato:s snabbinsatsstyrka, Nato Reaction Force, efter inbjudan från Sverige har möjlighet att öva på svenskt territorium, samt att vid ett skarpt läge delta i landets försvar. En inbjudan från Sverige medför dock ingen skyldighet för Nato att bistå Sverige; endast ett fullt medlemsskap medför en sådan förpliktelse. Regeringens beslut har sin grund i 2009 års försvarsbeslut samt i försvarsberedningen från 2013.

Med tanke på den allvarliga utvecklingen i Ukraina och den ökade ryska militära aktiviteten i Östersjön, anser jag, som många andra, att det enda rimliga är att värdlandsavtalet snabbt övergår i ett fullt medlemsskap.




Övriga genrer (Pastisch/Hommage) av Olof Lagerhorn VIP
Läst 406 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2014-09-02 23:05



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Känner lite oro inför vad ryssarna tänker hitta på...tack för informationen...
2014-09-04
  > Nästa text
< Föregående

Olof Lagerhorn
Olof Lagerhorn VIP