Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En dikt från de vuxnas århundrade, skriven år 2014 av en kvinna som levt första delen av sitt liv i barnets århundrade.


De vuxnas århundrade

Det ska INTE göra ont när knoppar brister,
Karin Boye, släng dig i väggen!
I vår tid ska inga brända barn behöva sky elden,
Vi har tagit bort allt hett, farligt och hemskt.
Det finns inte längre några skälvande, darrande droppar som klamrar sig
fast vid grenarna.
Vi har sänkt ytspänningen med ekologiskt diskmedel så att dropparna
slipper falla.
Lugnt och stilla glider de ner för grenarna och ut på det mjuka golvet.
De ska inte behöva känna sig rädda och delade.
De ska inte behöva ängslas för färden.
Våra barn ska bara få känna den största trygghet och
vila i den tillit som vi har byggt åt dem i världen.

Men varför springer de då runt och skriker?
Varför slår de varann i huvudet?
Varför skär de sig i armarna?
Varför brister inte knopparna?




Fri vers (Modernistisk dikt) av Lena Karman
Läst 345 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2014-12-06 10:03



Bookmark and Share


  Mia Bergenheim
Fantastisk! Hela texten och sedan slutknorren - mitt i prick! För mig känns det som att alltihop började med plyschpapporna och snart behöver vi (vuxna först, som gott föredöme) antagligen hjälm för att våga tänka också...

2014-12-15

  Connie
Så himla bra! Tänkvärd text! Barn är behöver en förebild eller någon som ser eller hör dem. Kraven från kompisar är stora och de får tidigt lära sig att man måste vara snygg, omtyckt, vältränad och smart för att få vara med i gänget!
2014-12-15

  Popangelov VIP
Enda sättet att göra denna världen bättre är att visa våra barn med handling... med de vuxna är det oftast försent... tankeväckande text.
2014-12-06

  Mats Edin VIP
Härlig att läsa!
2014-12-06
  > Nästa text
< Föregående

Lena Karman
Lena Karman