Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
En liten del av Pehr Hörbergs tavla, eget foto


Tillbaka i Sankt Laurentii kyrka


Det har gått många år

sedan jag sist besökte kyrkan,

det var på 70-talet

som jag sjöng i kören här.


Vi var nyinflyttade i Söderköping

och när jag besökte min närbutik

såg jag ett anslag

att de önskade nya medlemmar

i Sankt Laurentii kyrkokör,

jag blev glad och ville testa.


Jag var lite nervös och osäker

när jag gick till min första körövning

och jag var nog yngst där,

men ganska snart blev jag en i gänget

och riktigt hemtam.


När jag nu snart 40 år senare

är på Söderköpings Gästabud

ser jag att kyrkporten är öppen,

jag smiter in i kyrkan

och det blir ett kärt återseende.


Den medeltida kyrkan

känns så välkomnande,

fast nu ser jag den

med helt nya ögon

inifrån och inte uppifrån,

för på den tiden

då jag var en liten blyg sopran

stod vi alltid uppe på läktaren

när vi sjöng under gudstjänsten.


Efteråt fanns ingen tid

eller lust heller för den delen

att gå omkring och beundra

de vackra inventarierna,

för när gudstjänsten var slut

så skyndade jag mig hem till mina små

som väntade på mig därhemma.


Därför har jag bara vaga minnen

av den stora vackra tavlan

som hänger på korets norrvägg,

målad av Pehr Hörberg,

men nu blir jag stående framför den

en lång stund försjunken i tankar

innan jag vänder mig om

och tänder ett ljus

som jag ställer i ljusbäraren.




Fri vers (Prosapoesi) av Eva Helene VIP
Läst 249 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2015-09-09 09:32



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Så fint om dina minnen...
2015-09-12

  Bo Himmelsbåge
Vacker målning!

En fin, ömsint o tänkvärd berättelse om ett kärt återbesök...!
Jaa... det är ju så... att vid mogen ålder ser o uppskattar vi andra kvalitéer än vid yngre år...
även själen o anden mognar...
2015-09-11

  Chawa VIP
Fint och tänkvärt berättat!

Med åldern ser vi med andra ögon det vi inte kunde eller hade tid att se förut. Kom att tänka på ett citat Dr. Wayne Dyer säger, hämtat ur The Shift;

“We can not live the afternoon of life according to the program of life’s morning, for what was great in the morning will be little in the evening and what in the morning was true, at evening will have become a lie”


2015-09-09

    Dan Myrbeck
Fin skildring.

Krävdes det körkort?
2015-09-09

  Bibbi VIP
Fängslande berättelse.
2015-09-09

    ej medlem längre
Trevligt återseende. Det är alltid så rogivande att komma in i en kyrka och se de vackra konstverken som finns.
Fint förmedlat!
2015-09-09
  > Nästa text
< Föregående

Eva Helene
Eva Helene VIP