Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Jag hade lämnat vintern bakom mig

Jag hade lämnat vintern bakom mig
sorkarna hade väl gnagt sina hål
i potatisar och väggar
skramlat runt i mellanrummen
ryckt och släpat mina tankar

Men nu stod stjärnorna och stampade
ovanför den brustna isen
där sjön andades ut sin dimma
frustade nyfiket
befriad längs stränderna

Och traktorn stod som alltid
med surmulen full av dagg
ännu inte vaken
yrsnön hade nyss smält undan
från lermodden

Själv nyvaken har jag dragit på mina stövlar
gnuggat vardagen ur ögonen
smält några istappar i kaffekannan
hållit liv i elden

Nu väntar jag bara på att du ska komma
utsmygande på dina fårskinnstofflor
hälla några ord i morgonkaffet
smyga in en kram under ullkragen
rycka liv i dagen

Jag kastar nya vedträn på elden
väntar en stund
hör svanarna landa
väntar på att fåren ska kom ut från ladan
blänga på stängslet

På radion sa de
att det skulle bli en vacker dag
trots att tjälen
ännu inte gått ur jorden
och ännu för tidigt
att vända jorden
ännu för tidigt att
lägga marken tillrätta
lägger jag mitt öra mot kosmos hjärta
inväntar den rätta tiden
innan förvirringen begraver
den heliga stunden




Fri vers av Herr Hugo
Läst 193 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2015-09-15 20:01



Bookmark and Share


    Tommy M
Mustiga, konkreta beskrivningar gör att känslan också blir verklig, påtaglig!

I min smak är det synd att slutraderna blir mer högtflygande - "mitt öra mot kosmos hjärta" - av sådant blir jag lätt skeptisk och distanserad. Det där magiska förnimmer man ändå i och mellan de enkla, vardagliga raderna. Så Ptahs förslag att stryka eller förkorta i slutraderna är gott, tycker jag.
2015-09-16

  Li-Lo
tack, din text ger mig en morgon som jag kan längta till en morgon lika bra som mina andra, men ändå annan.
2015-09-15

    ej medlem längre
Slår an något nostalgiskt hos mig. Gillar uppmärksamheten vid fukten, ljuden och den dekorativa höjdpunkten; traktorns surmule.Hade nog övervägt att avsluta vid 'tillrätta'. Finlir, men när tanken är tänkt kan man väl skriva ner den.
2015-09-15
  > Nästa text
< Föregående

Herr Hugo