Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

VAD ÄR VERKLIGT?

Verklighet. Vad är en verklighet? En verklighet är en sanning, realitet, faktum, sakförhållande. Motsatt till sanning är dröm eller fantasi. Så om nu dröm och verklighet är motsatta, betyder det att när vi drömmer är vi inte längre i verkligheten? Ja menar du ligger ju kvar där i din säng när du sover? Men är du verkligen där då? När du sover jättedjupt och verkligen är inne i en dröm som känns så realistiskt, är du då "där"? Hur vet vi att saker är verkliga? Hur ska du definiera en verklig sak? Att det är något du kan se? Eller något du kan känna? Är det vad som gör något verkligt? Hur vet du att allt du ser inte bara är fantasi, påhittat? Tänkt om vi lever i fantasi och våra drömmar är verklighet? Eller tänkt om våra verkligheter ser helt olika ut? Tänk om jag ser grön som grön och du också ser grön som grön fast i dina ögon är grönt rött? Men vi definierar det med samma ord så de får samma betydelse? Hur ska vi någonsin kunna veta? Hur ska jag veta att min syn är den rätta? Vi kan aldrig få ett riktigt svar för hur förklarar du en färg för en blind person? Blått är som havet?? Ja eh men en blind person kan inte se havet? Du kan inte beskriva en färg med ett annat ord? Svar är inte krävande, svar är inte behövande, men det är intressant att tänka att vi alla lever egocentriskt i vår helt egna verklighet som kopplas till allas värld.




Fri vers (Fri form) av Rosielindberg
Läst 290 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2016-03-09 21:46



Bookmark and Share


  OT
Drömmar och verklighet är ofta sanna när du tror på dem. På så sätt är det inga skillnader på drömmar och verklighet. I alla fall inte när vi tror på dem.
2016-03-20

  K-MAN
Drömmar är en del av verkligheten. Det finns ingen motsats till verkligheten eftersom det är det overkliga och overkligt är sånt som inte finns och allt som finns finns ju så därför finns inte overkligt och därför finns ingen motsats till verkligheten. Jag tappar bort mig själv om jag skriver mer så sätter punkt där gällande det. :)
Gällande det med om ditt grönt är rött för mig osv. så är det något jag klurat på i hela mitt liv så säg gärna till om du kommer fram till hur man testar det. :) Jag gillar dina texter punkt slut

2016-03-10
  > Nästa text
< Föregående

Rosielindberg
Rosielindberg