Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Med iskall realism men med bibehållen humor spände han franska språkets litterära form till den disciplinära stränghet av allvar ingen kan förneka.


FRANSKA SPRÅKETS LITTERÄRA PIONJÄRER ( I )

Louis Ferdinand Celine  1894-1961   stirrade  mänsklig-
heten  rakt  in i arselhålets mest illaluktande  skrymsle
och  varseblev  dess  galenskap, ynkedom  och svaghet,
däri  sjukdomsalstringens   alla  diagnoser  frodas, och
som  läkare  såg  han  inte  bara  hemorojder  och köns-
sjukdomar utan all annan  skit  också  som människan
härbergerat i sina hemliga  livs  skrymslen, och  något
språkligt vildare på franska språket har alltsedan hans
debut aldrig skådats,en omdaning av det franska språk-
ets litterära idiom, om än inte i en  uppmuntrande ton,
så ändock  en  förnyare och pionjär inom  dess  roman-
konst...i  Sverige  kommer vi  närmast i  åtnjutande  av
pseudo:Nikanor Teratologen vad i gäller de pragmatiska
idiomens  uttryckssätt till trots hans  sätt  att  skriva på
dialekt,men även franska språket  är  infekterat  av  dia-
lekter av vilka Celine  formligen  gav  blanka  fan  i, och
valde skriva rakt av naket  utan  förklädnader så att alla
kan förstå,dvs alla som vågade förstå,inge flams å trams
där inte.
-




Prosa av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 264 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2016-07-21 22:31



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP