Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Reseskildring


Borrby, Österlens hjärta


Tidig morgon, Anno 1793,
himlen är helt avklädd
och man har inte funnit den döde
mitt i ditt huvud ännu.
Hösttrött geting
irrar under taket. 

Två björkar börjar slåss
om samma skata –
klöser ögonen ur varandra
precis som livet
har två färger:
grå och grå. 

Efter att solen seglat upp
över frukostbordens ägg
färdas vi i stålfarkoster.
Vi är allfarvägarnas tvålar,
glider förbi varandra, på väg från
till, med vanans nedslagna blick. 

Borrby, Borrby, vår spegelbild i rutan,
du är en sluten bok, armarna i kors
och låsta blå dörrar.
Grusparkeringen vid kyrkan stoltserar
med sin skörd av tigande sten och damm.
De döda ligger med ansiktet uppåt. 

Våra händer kuttrar, ruvar
i sina byxbon. Vi hänger
besvikelsen på tvättlinor
och sväljer. Borrby, Borrby,
vi lämnar dig oläst utan hundöron
mitt ute i ingenstans.

 

 

 




Fri vers av Stefan Albrektsson
Läst 365 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2016-09-16 09:47



Bookmark and Share


  Magdalena Eriksson VIP
Skönt att läsa något som du skrivit igen.. känna tyngden av det icke inställsamma varma leendet känna något som ringer i väckarklockan djupt inne i mig.

är din från första till sista raden men jag längtar ej till Borrby!
2016-09-22

    ej medlem längre
En text som tar sig fram med det ”stängda språket”: ” den döde, hösttrött geting, grå och grå, nedslagna blick", sommarsolen avfolkad. Men det är det som kryper in under skinnet, att Borrby tar sig fram till medvetandet genom reflektionen. Samlar ihop ett vemod till ett värde i sig.

Om jag minns rätt har jag alltid åkt förbi Borrby. Nu finns platsen på ett nytt sätt.
2016-09-19

  i af apa
ser
hur björkarna slåss...

exotiskt
för en stockholmssjäl
verkar finnas
historiska
lager på lager...

spännade skrivet!
2016-09-17

  Respons VIP
Spännande reseskildring med en nyskapande ordkänsla.
2016-09-16

  Nanna X
Haha, jag kommer just ifrån Borrby, tog bussen där. Var antikvariaten stängda?
2016-09-16
  > Nästa text
< Föregående

Stefan Albrektsson
Stefan Albrektsson