Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
de nior på min skola åkte till polen i 4-5 dagar för att gå igenom auschwitz.


Auschwitz

hur kan en människa ställa till med detta. hur hade han ens makten.
jag såg skorna, små barnskor. jag såg deras hår. jag gick i trapperna där tusentals fötter hade gått. \"arbeit macht frei\" var där för att behålla lugnet. jag stod i en barak där tusen människor hade sovit. jag stod bakom taggtråden och såg ut över sprängda baraker. medans vi gick igenom en gång mellan taggtråden där familjer hade gått genom värme och kyla, och vi, vi klagade på värmen då vi åtmindstone hade vatten och en kofta och dom inget. det kändes så omöjligt att något som det här hade hänt. massmord. vi gick förbi en vacker sjö där dom hade slängt ner askan av mördade människor. dom flesta som kom till auschwitz birkernau fick gå till gaskammaren på en gång, där fick dom klä av sig kläderna och gå in i ett \"duschrum\". dom fick till och med en nummerlapp för att ge dom hopp att få tillbaka sina kläder. men dom fick aldrig bära kläderna igen. småbarn, vuxna och gamla människor. att dom ens kunde vara så elaka att ge dom en gnutta hopp. för jag såg nagelskrapen på väggarna! i ett rum efter den riktiga duschrummet hade dom ställt upp bilder på familjer som hade dött och vissa hade överlevt. jag kan bara än inte förstå, hur han hade rätt till att radera ut miljoner människor för deras olika livsstilar.




Övriga genrer av Eriika_
Läst 476 gånger
Publicerad 2006-05-15 15:29



Bookmark and Share


  Oskar...
Ingen människa (med betoning på människa i dess äkta innebörd.. Moral och tankeverksamhet är några av kriterierna.. *host*) kommer någonsin förstå varför förintelsen är fakta och inte fantasi.

Jag var med på niornas resa från Mölndals kommun.. Omöjligt att smälta, omöjligt att förstå - Sinnessjukt på alla sätt..

Men jag är otroligt tacksam för upplevelsen..
2006-07-11

  Rachel Roth
Du har verkligen lyckats förmedla känslan av bestörtning
av det du mötte där, på din resa.
Det är också viktigt att det finns människor som fortsätter
att åka dit och vittna om vad de sett och upplevt, för det
får inte glömmas!!
2006-05-15

    emepuma
sjukt bra skriven..
2006-05-15
  > Nästa text
< Föregående

Eriika_