Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Midvinterblues

och det finns väl inget enda rimligt skäl
kan inte ens skylla på pms
vem är hon som har det så bra

att känna så här
kroppen tung som bly
så skönt att bara somna om

ett inbördeskrig utkämpas mellan den duktiga och den lata
vakuum uppstår mellan känslan och förnuftet

att vara duktig
eller ge efter
prokrastinera
tona ut

baxa sig ut på promenad i naturen
mindful längs havet
låter tjusigt

forskning visar att det känns bättre då

flyr in i boken igen

barnfötter tassar på övervåningen
tvättmaskinen piper ilsket

någon borde hänga upp tvätten
ta tag i bokföringen
tänka ut vad vi ska instagramma till middag
fullborda bilden av det perfekta livet

fåglarna snattrar utanför
i övrigt tyst som i graven
inga bilar i skärgården
bara en och annan flakmoppe

barnen och mannen ska på bio
Star Wars 402

hon vill inte följa med

hon ligger lite efter sig själv

hon ska vara hemma
med sig själv
läsa och tänka

tack

Kvinna
ta plats
i sig
och i förhållande till de älskade

att alltid balansera på den sköra eggen av samvetskval

skam
skuld
sorg
jante

arvet
motstridiga känslor slåss om uppmärksamheten
låter sig inte bemästras

syns inte utanpå

ingen märker
de väl inkapslade tårarna bakom ögonlocken
klumpen i halsen av ackumulerad gråt

sväljer
sväljer igen
släpper en på ventilen finns inget stopp

och män är rädda för gråtande kvinnor
arga kvinnor
kvinnor som tar plats

män är på det hela taget
rädda

men räddast kanske
kvinnor
för varandra
i rakt nedstigande led

hon tar sig upp
ut
samlar ihop sig för en ny arbetsvecka

inbillar terapi
hjälp till självstjälp?

© Maria Marängsviss, 7 januari 2017




Fri vers av Maria Marängsviss VIP
Läst 576 gånger och applåderad av 11 personer
Utvald text
Publicerad 2017-01-08 12:59



Bookmark and Share


  Lustverket VIP
tänka ut vad vi ska instagramma till middag... Vi lever simulationen, precis som Baudrillard förutsåg :p
2021-11-17

  Lilla My* VIP
"hon ligger lite efter sig själv"
Wow! Den raden tvärsätter dikten innehåll!
Och den första raden likaså.
"det finns väl inget enda rimligt skäl"
som också skulle kunna återkomma som slutmening?
Ja, en text med hög igenkänningsfaktor och "hon ligger lite efter sig själv" kommer hänga kvar i mitt huvud.
2017-11-18

  Amelda
Wow
2017-01-20

    © Birgitta Wäppling VIP
Träffsäkert tema så här en söndag när vardagslunken börjar komma igång efter långhelgerna.

Flera fina passager här, t ex den här:

"att alltid balansera
på den sköra eggen
av samvetskval"

Fin och läsvärd dikt, att återvända till.
2017-01-08
  > Nästa text
< Föregående

Maria Marängsviss
Maria Marängsviss VIP