Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Den tjeckiska utgåvan av "På spaning efter den tid som flytt"


DE STORA BOKFÖRLAGENS LOTTERI

Att lyckas bli utgiven på ett etablerat förlag i detta århund-
rade,är som att försöka få en kamel igenom ett nålsöga, så
för en debuterande gäller vara  ihärdig i att  söka få seriös
uppmärksamhet för att ens manus  verkligen korrekturläs-
es,då de flesta luttrade förlag av tidigare misstag har erfar-
enhet av förhastade beslut som  blivit  floppar, och  därför
blivit ytterst försiktiga vad gäller osäkra kort.

Detta har också lett till att stora förlag bittert ångrat att de
inte gav ut Astrid Lindgren,Ulf Lundell,Stieg Larsson mfl.

I världslitteraturen återfinns många av de namn som blivit
refuserade,   däribland  Nobelprisade  Doris  Lessing  som
skickade in ett av sina tidigare utgivna verk  under pseudo-
nym till flera förläggare och fick det refuserat, vilket  säger
en del om branschens lotteri,så ett gott självförtroende och
att inte lyssna på vad andra tycker  om  ens manus är halva
framgången,samt att man "sticker ut".

II.

Svårigheten bli utgiven  på ett  etablerat  förlag  idag, beror
inte på om du är en  skickligt  begåvad  författarsmed, med
utmärkta kunskaper inom  ditt  ämnesområde, utan  förlag
söker det nya sensationsskapande för en grundläggande ny
litterär våg av pionjärer, för  dagsländor  är de alltför trötta 
på och är riskfyllt kapital satsa på,enär dessa med tiden för-
svinner in i glömskans garderober.

Det finns i världslitteraturhistorien debutanter som faktiskt
bekostade sina verks utgivning  själva  när  förlagen  refuser-
ade  och  dit  hör bla, Marcel Proust vars omfattande roman-
verk  (biografi) " På spaning efter den tid som flytt" utgavs i
åtta band mellan åren 1913-1927, och  därtill  avsattes säker-
ligen en större  summa för marknadsföringen av densamma,
för sedan vet vi hur det gick,verket tillhör nu ett av litteratur-
historiens mest lästa och kända verk, och listan på debutant-
er som på egna förlag producerat sina verk  kan  göras till ett
långt register, men idag är allt annorlunda i vår datoriserade
värld,där man i princip kan producera böcker i cyberrymden
och bestämma allt själv.
*




Övriga genrer (Essä/Recension) av Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Läst 340 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2017-06-06 15:36



Bookmark and Share


  Notarius publicus:Sten Wiking VIP
Har planer på att själv ge ut en sån där box,innehållande de verk jag själv anser mig nöjd med,samt en cd med min bergspredikan.
2017-06-06

    ej medlem längre
det hör ju även till att Proust var en jävla rik överklassmupp. varför ens bry sig om att bli utgiven, allt är ändå redan skrivet. Ingen bryr sig längre.
2017-06-06
  > Nästa text
< Föregående

Notarius publicus:Sten Wiking
Notarius publicus:Sten Wiking VIP