Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


E.A.Poe ,1809-1849 poet,kritiker,novellist.Litterär förgrundsgestalt inom genrer som skräck,deckar och sience fiction.


LITTERÄRA FÖRGRUNDSGESTALTER

Poe's litterära frön vars sådd och skörd utövat enormt inflytande på så vitt skilda genrer som skräck,psykologi,deckar och sience fiction,väckte troligen avund hos vissa,närmast hat,däribland den man ( Rufus Griswold) som skulle komma att efter Poes död försöka förstöra hans rykte och eftermäle,dels genom förfalskningar då han förfogade över Poe's kvarlåtenskap.

*

Det lär även funnits starka reaktioner från myndighetspersoner mot Poe's giftermål med sin egen kusin Virginia Eliza Clemm endast 13 år gammal.

*

Inga dokument rörande läkar eller kriminalteknisk undersökning återfinns som visar på Poe's dödsorsak,och det råder även osäkerhet i var hans kvarlevor ligga begravda.

*

Det finns logiska indikationer vars slutsatser tyder på att Griswold som kände till Poe's dryckesvanor,väntade ut honom efter en sen krogrunda,följde efter Poe och överföll honom.

Tänk om de döda kunde vittna.

*

Ingår i "Litterära brottstycken" nr I
Övriga genrer (Journalistisk text) av Sten Wiking VIP
Läst 107 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2017-07-17 13:40Bookmark and Share


  L Patrik W Johansson VIP
S King har ju alltid samlat på de här och skrev ett bra förord och finns en introduktion där alla finns i ordning, från de första Poe, Lovecraft till hans tids idoler som Ray Bradbury (en mix av Tales from the Crypt & A Hitchcock Hour) i början på Dödsbädden (1:a novellsamlingen) Nightshift i original
1978 https://en.wikiquote.org/wiki/Night_Shift_(book)
https://en.wikipedia.org/wiki/Weird_fiction

Det är f ö en "Stephen Fry myt" han brukar ju slå hål på sånt i QI (fav program därför) att Lovecraft bara vara utanför sin tomt 3 ggr i livet...
men de var nog tacksamma för såna myter, försöker odla en likadan sedan 20 år men är på macken ett par ggr i veckan så sitter inte vid datorn jämt

Be well,
LPWJ
2017-07-18

  Sten Wiking VIP
Poe har såvitt jag vet inte använt ordet "förgrundsgestalter" en enda gång eftersom ordet på den tiden knappast var i amerikanskt bruk och så är det en oceans skillnad mellan amerikanska,engelska och svenska skrivsätt på vilket det skrivs,på svenska skriver man ordet i en sammankopplade helhet för enkelhetens skull samt för att de logiskt hör ihopa.
Har du ingen konstruktiv kommentar till ämnet i texten så kan den väl betraktas som felfri i sin avsikt.
2017-07-17

  Staffan Nilsson VIP

Tänk om moderna skribenter gjorde som Poe och gör ett mellanslag mellan , och nästa ord.
Förgrundsgestalter betyder kanske inte så mycket ...
2017-07-17
  > Nästa text
< Föregående

Sten Wiking
Sten Wiking VIP