Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Fick idén av en väninna. Då vi satt och åt. Sköljde ned med en kopp hett och sedan rös av välbehag och drömde mig bort i en annan tid och till en annan plats. Texten har legat i utkast sedan 7e mars 2017.


Kajutan




Båt utan kaj, utan tross eller bloss och utan
pistol i nöd. Blott förväntan i väntan och död.
På flykt likt fågeln, från öde, vind och jakt, med
ödet i sin famn, likt kärleken möten i hamn.

Fram och åter likt böljor komma och gå, likt
mot svarta och vassa klippor dessa vågor slå.
På väg igen, utan framtid och öppna val, bara
varsel om olycka på färden och anande den

grymma världen. Ombytliga känslor och måsten,
ovissa framtider och ovissa löften. Hågkomster
från filmer och böcker, teater och scen. Bilder
av skeenden och bilder av gamla ben. Tjusning

och berusning, gravida kvinnor, utspända magar
och hunger och nöd. Speglar och kragar. Säg,
Madame som ni behagar. Födslar och död, ack
en skärv, en bit bröd. En sådan här nätt, köld och

vind, tårar och skratt, rosor i fång och en veckas
rabatt. Upp i vind med focken, se där vilar stocken,
hala och hissa repen i blocken. Segla för och akter
om masten, där är kojen och där korgen i basten.

Men var är malen, badet och trasten? Var vilar
lakanet snärjt om benet? I håret och hålet, bär
brinner veden och om sagan är slutet eller början.
Hon vadar högt och lågt i sörjan. Hon andas äventyr

och han värdar i luften, än är det morgon och än är
det kväll. Säg, var finns det polis och var finns en
gesäll? Vankas det kvällsvard och bakas det bröd?
Smäller kanonerna eller skjut det salut, var det nål

och tråd eller hörna och ut? Stolpe in och ett evigt
självändamål. Likt Tarzan väl och lyss till det vrål.
Det blev en flicka och hör vilket vrål. Där kom en,
där kom två, det blev tre i samma skål. Kulor som

klingar hos läkaren sen, se bara på dem där går Ulla
och Sven! Höken i skyn, tänk på staden och vyn. Där
ligger havet så lugnt och i bukt med ödet ser nästan
genom dimman, som anar du Fyn. Över isen sedan

om vinterns köld, där går hederligheten, ledigheten
och ovanligheten hand i hand. Trots stormvarning
genom byn, klockor i kyrktorn som klämtar och slår,
det är strid i faggorna, kom och köp, det är reda året

runt. Hysteri och jul, fira påsk och dröm om äventyr.
Nu vajar fanor och flaggor. Där är det nog procent
på vitvaror och vaggor. Där står väl barnen på rad,
direktsänd teve och bilder om bössor och krevad.

Skall du med på fest i kväll eller? Det lovar sol och vår,
det blir nog regn, nej det blir en annan sorts valuta i år.
Kanske kommer julen tidigt i skottår, inslagna rutor
eller presenter som lovar och förslår, bara att vänta på.




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 234 gånger
Publicerad 2020-01-17 04:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP