Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Det är intressant med filosofi och om människors föreställningar om olika saker. En del människor tycker bara om filmer som hela tiden visar hur verkligheten ser ut. Och då bara sådant som inte tillhör fiktionens värld, det blott föreställande.


Något litet om övertygelse




Peder och Mona skulle kunna vara överens
om en sorts sanning.
Bara de godtar att det finns andra sorters
sanningar om 'samma sak'.
Samt att det finns människor som är av en
delvis annan eller helt annan mening om
'samma sak'.

Exempel.
Om Peder och Mona vill påstå att träd är gröna,
himlen är orange och att jord är blå.
Så finns exempelvis Göran som hävdar att det
inte alls är sant.
Medan Siv anser att om det är en tavla eller en saga.
Så är det sant i den påhittade versionen,
men i allas vår verklighet det skulle vara osant.

En del människor vill godta att det finns andra
versioner av idéer än de som tänkts ut av dem
själva.
Medan åter andra bara godtar det som tänkts ut
av dem själva, eller som de själva känner sig
som anhängare av.

Det finns de som är hyggligt ambivalenta.
Det vill lägga ombytliga.
De sägs vända kappan efter vinden.
Men det kan även vara så att människan
kommer på sig själv med att ha 'tänkt fel',
'delvis fel' eller bara känner sig förändrad i sig själv.
Det går ju att ha litet olika smak över tid,
senare i livet eller för att de påverkas av
andra människors sätt att 'se'.

Det finns också de som grubblar över vem
som bör kunna ha ansvaret om något går
'mindre bra'.
Om det finns en kund och någon som skall 'leverera'.
Då kan det vara 'kunden' eller 'leverantören'.

Men i en skolklass, hur är det där?
Om eleven inte verkar förstå.
Är det då den som lär ut ämnet.
Eller ligger ansvaret hos eleven?
Det finns många som har åsikter om en sådan sak.
Finns det bara 'en' sanning eller lösning?
Kan svaren vara att en del saker spelar in.
Exempelvis gäller väl variationen?

Det finns så många frågor.
En del är enkla eller till synes enkla.
Det finns så många svar.
En del verkar vara enkla och andra mer komplicerade.
Kanske beror en del på vem som har vilken roll.
Var de befinner sig i livet.
Vilket humör de är på just då.
Om den eller de är manipulerade eller inte.
Om de är medvetna om det eller inte.




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 345 gånger
Publicerad 2017-09-30 23:25



Bookmark and Share


  Grävling
Många frågor. Det är svårt att veta om man själv är medveten eller inte. Kognitiv dissonans är en intressant sak. Tack för en tänkvärd text.
2017-09-30
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP