Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Kung för en dag

Kung för en dag, kung i ett rike
där livets alla öden
rider på ångande hästryggar
i den månupplysta natten

Kung för en dag, kung i ett rike
där inga kristna själar
ens i lönndom vågar viska
i kvällshimlens dödliga sår

Kung för en dag, kung i ett rike
där smedjor smider svek
och skälvande sköten
gråter i flammande sken

Kung för en dag, kung i ett rike
där vackraste flickan ler
i silvergrå aska och stiger
mot skyn i sin mödomstid

Kung för en dag, kung i ett rike
där brunnars svarta vatten
speglar grynings mäktiga ritt
med slungande, brusande slag

Kung för en dag, kung i ett rike
där drömmar kysser till avsked
och bär dig med vindar bort
till himlens järnbeslagna port

Kung för en dag, kung i ett rike
där onskan ger tiggaren gåvor
och spikar hans tunga fast
i frostkall och plågad natt

Kung för en dag, kung i ett rike
där livets många stormar
för evigt är kedjade runt
din hals, tills livet stillat ut

Kung för en dag, kung i ett rike
där trolösa kastas för eld
och skuggornas boning bevistas
av andeväsens bloddrypande kostym

Kung för en dag, kung i ett rike
där mången själ är övergiven
och vandrar längs livets flod
edsvurna med sin himmelsfärd

Kung för en dag, kung i ett rike
där barn av Jesusskimmer
och Jungfruns eviga djup
kravlar i stank, smärtsam förruttnelse

Kung för en dag, kung i ett rike
där de skrämdaste människoöron
lyssnar till falskaste väsen
och skriande, bottenlös död

Kung för en dag, kung i ett rike
där rosorna sover sin sömn
och hjärtan slutat slå
där älskande vilse gått

Kung för en dag, kung i ett rike
där soluppgången tungt och dovt
lämnat sitt sköna paradis
för att aldrig sjunga mer.




Fri vers av Noctivagus
Läst 578 gånger
Publicerad 2004-10-08 22:06



Bookmark and Share


  arie
fantastiskt fin text att läsa om måånga ggr. Tyckte mkt om rytmen och de solida och laddade metaforerna i varje tablå. Gillade också mkt hur titeln repterades inför varje stycke, vilket jag tyckte betydde mkt för rytmen samt att det också så underströk titelns betydelse och innebörd såsom jag iallafall vill läsa in i den...och dess betydelse inför varje stycke...ifall du var Kung för en dag, i ditt rike...då stod detta till buds. Blev också förtjust över de olika metaforerna som då och då glimmade till i betydelser samt utförande...som ex-vis "där vackraste flickan ler/ i silvergrå aska och stiger/mot skyn i sin mödomstid/ en mkt vacker och laddad bild....finns många andra fina exempel i texten. Värd att läsa ett antal ggr. Tack för detta "epos" ( i brist på andra ord)
2004-10-08

    Malin Johansson
din dikt kan tyckas tjatig med kung för en dag, men diktens helhet är helt underbar och ju mer man läste detso bättre blev den..... väldigt bra dikt... tack!!!
2004-10-08

    Göte Holmlund
prinsesstårta i mörkret, mums för sockriga rojalister.
2004-10-08
  > Nästa text
< Föregående

Noctivagus