Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
August Strindberg "Solnedgång på havet"


STRINDBERGS HAV

Jag läser August Strindbergs dikt om havet,
en röd signal emot den gängse blå
naturuppfattningen à la Rousseau
och som en loska emot skönhetskravet,

det härskande i romantikens smak.
Men Strindbergs kemikala addition
blir mest en lullandes laboration;
buteljgrönt hav, han själv absintens vrak.

Så August Strindbergs analys av dranken
ger summan jod, magnesium och klor,
ett hav av kromgrönt gift, en glömskans drog,

en knapp observation för faktabanken
men ingenting jag fattar och förstår.
Mitt hav är vatten blott med skumfrisk våg!




Bunden vers (Sonett) av Ulf Carlsson VIP
Läst 242 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2018-12-12 20:15



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP