Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Himalaya

 

Jag står bakom trädet, låtsas göra nånting viktigt. Som att undersöka ektoplasmernas små byggstenar på nära håll när du går förbi, och genom förstoringsglaset ser jag jakerna beta, i din nackes bergskjedja.
Fri vers av glas-svalan VIP
Läst 291 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2019-02-26 12:10Bookmark and Share


  till E
Texten är en av de bästa på poeter.se enligt mig. Jag minns hur starkt intryck den gjorde på mig första gången jag läste den. Trots att jag har läst den många gånger är det först nu som jag upptäcker att bergskedja är felstavat. Det gör nu ingenting, tvärtom.
2024-01-03

    ej medlem längre
Det här är riktigt bra! Jag gillar hur du med några få mycket meningar skapar en hel värld för läsaren att djupdyka i, och man vill inte slita sig. Vi är en del av vår jord och jorden en del av oss. Perspektivskiftningarna mellan makrokosmos och mikrokosmos ger en hisnande känsla att befinna sig i.
2019-02-28

    ej medlem längre
Det är alltid svårt att kommentera poem på den här nivån. Analys och tid står som jag sagt tidigare i ett motsatsförhållande. Att göra den här texten rättvisa kräver egentligen en djupanalys. Hur kommer man in i den här språkdräkten, vilken väg har tagits och vilka är tänkbara kontexter, och vilken intertextualitet är sannolik.

Det är mycket enklare att skriva: Det här är bra. Ja, inte bara det: Det är en elegant fysisk text, den känns.

Det jag närmast tänker på i en enkel läsning är att jag framför mig har ett blad ur ’människans’ krönika, där mikro och makro etsas fast i subjekts dualism, gör tid och rum stort och litet, från världens tak till vad det slipade glaset kan se. Och på grund av att språket fungerar så väl, andas orden med en mytologisk andedräkt. Orden blir större än orden själva: glas-svalans specialitet.


2019-02-27

  cilax VIP
snyggt
2019-02-26
  > Nästa text
< Föregående

glas-svalan VIP