Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Den här kan sjungas till John Prines "The other side of town", [länkar under texten], om man vill. Det är ju kärleksdikter man skall skriva, så jag rättar in mig i ledet och gör högst detsamma.


Harlekinen

 

Allt dagsljus blev för plågsamt för hans veka tro
han for till mörkret via hennes tysta ton
Han kände sig väl nödd att ge sin skugga ro
När sista skeppet eldhärjat den sista bron


Hans poesi är härsken och har skrivits förr
En illa rimmad lögn, ja, en förbannad dikt
Som på sin höjd förmår slå in en öppen dörr
Men näppeligen ändrar nåt på längre sikt

 

Uppochner bärs sminket av en harlekin
Så även när han uppbådar en sorgsen min
Ser åskådarn en glimt i ögat och ett flin
Tragiken blir Den gudomliga komedin

 

Så lätt försköna vad man tror man en gång ägt
Än ta ett spadtag i en frusen hjärtegrop
Ja, att låtsas att det sår som aldrig blött har läkt
Fordrar föga uppmuntring och hejarop


Den var visst något extra, långt från mängden skild:
Romansen, men den dog just när den blivit sann
Det skär sig om man är den andres spegelbild
Identiska magneter stöter bort varann


Uppochner bärs sminket av en harlekin
Så även när han uppbådar en sorgsen min
Ser åskådarn en glimt i ögat och ett flin
Tragiken blir Den gudomliga komedin

 

När ock en komplimang tas för fördold kritik
Och hjärtat slutat sukta efter nån respons
Och ömma ord tar form av mossig patetik
Förvanskas hans passion till en kontaktannons


Att göra vin av ättika och guld av grus
Fungerar väl i Sagoland ett litet slag
Men när han sist fann skatten bak ett regnbågsljus
Då insåg han att kistan var en sarkofag


Uppochner bärs sminket av en harlekin
Så även när han uppbådar en sorgsen min
Ser åskådarn en glimt i ögat och ett flin
Tragiken blir Den gudomliga komedin
Men Dante själv kan inte dölja ironin


* * *


Den här går som sagt att sjungas till John Prines finfina sång The other side of town - om man vill.




Övriga genrer (Visa/Sångtext) av Judas Ekholm VIP
Läst 383 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2019-08-15 23:03



Bookmark and Share


    Lena Staaf VIP
Njuter igen av dina strofer, denna gång mjukt framrimmade utan gropar eller stenar att snubbla på, men med rader av bilder med olika nyanser av sorg, smärta och besvikelse. Så härlig dikt!
2019-08-16

  Öknens Ros VIP
Som alltid snyggt diktat med din egen stil. Du får en guldstjärna för denna!
2019-08-16

    ej medlem längre
Du är otroligt begåvad! Åh vad jag gillar passionen som förvanskas till en kontaktannons. Undrar förresten om de fortfarande finns, kontaktannonserna? Kommer väl från en svunnen tid innan dejtingapparna tog över.

Dina träffsäkra formuleringar och din känsla för språkets rytm... älskar dem! (med passion snarare än ”gillar långpromenader, svar skickas till ”är det du o jag i vår”).
2019-08-16
  > Nästa text
< Föregående

Judas Ekholm
Judas Ekholm VIP