Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Krucifixet i Nydala klosterkyrka, bilden tagen 31 juli i år


Krucifixet


Om än tiderna är mörka
och rummen dunkla
når mig en stråle av ljus
genom ett litet fönster i kyrkan
och om jag vågar öppna upp
så lyser den ända in till
mitt oroliga hjärta

För en stund
stillnar allt omkring mig
och minnen träder fram
från en dag på 90-talet
då en god vän och jag
besökte Eva Spångberg
på hennes gård Björkelund

Det är hennes händer
som har mejslat fram
det gyllene krucifixet
som nu lyser framför mig
och det är hennes ord
som jag kan höra
i mitt inre:

Sätt ljuset på skuggan
och den försvinner




Fri vers av Eva Helene VIP
Läst 352 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2019-08-27 14:51



Bookmark and Share


  ResenärGenomLivet VIP
Ljuset gör så att mörkret försvinner...mycket fint...
2019-09-30

  Anya VIP
Mycket fint med ett fantastiskt slut. Jaa kyrkrum kan verkligen få en att bli lugn. Du fångar det så bra. Gillar hur ljuset är i centrum. Sparas.
2019-09-02

  Lars Hedlin
Stark och tankeväckande med ljusglimtar av insikter!
2019-08-29

  Monika A Mirsch VIP
"hennes händer...
hennes ord ....
sätt ljuset på skuggan
och den försvinner"
Tack Eva för denna
värmande poesi!
2019-08-29

  Larz Gustafsson VIP
Ljuset exponerar och avslöjar synden.
Den vill inte de nyandliga tala om.
Inte heller vill man nämna blodet, korset, försoningen.
Men utan detta finns det inget kristet kärleksbudskap kvar, utan bara filantropi och s k humanism.
Ett socialt pseudoevangelium. Det kan aldrig leda till frid med Gud eller till himlen.
2019-08-28

  Chawa VIP
För mig står ljuset för insikt och vaknad, det kristna kärleksbudskapets egentliga andemening - att bit för bit skala bort jagets tyngd - manifestationen som håller oss åtskilda, förblindade och rädda. Krucifixet, Eva Spångberg och din fina text bildar en väv av kärleksfulla symboler att ta till sitt hjärta när omvärlden tycks vara oigenkännlig, mörk och skrämmande. Tack för ett mycket fint och djupsinnigt skaldestycke som tryggar, väcker och värmer och ett underbart och talande foto därtill!
2019-08-28

  Marita Ohlquist VIP
Underbar text med ett fantastiskt avslut

"Sätt ljuset på skuggan
och den försvinner"

De orden skall jag bära med mig resten av mitt liv.
2019-08-28

  Bibbi VIP
Eva Spångberg har betytt enormt för mig allt sedan ungdomen!
Innerligt tack för Din text. Jättefin.
2019-08-27

  Larz Gustafsson VIP
Kruxet (!) med ett krucifix är, att Jesus inte längre hänger på korset.

Vem är det som avgör vem som är en sann kristen?
De kristna som blir applåderade av de icke-kristna är i regel parodier på kristen tro (liberalteologer som Lennart Koskinen m fl).

2019-08-27

    ej medlem längre
antimateria
2019-08-27

  ULJO
Eva en av få riktigt sanna Kristna. Hon levde för sin tro
2019-08-27

  Maj-Lis VIP
Tänkvärt
2019-08-27
  > Nästa text
< Föregående

Eva Helene
Eva Helene VIP