Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Konjunktiv är verbets önskeform, vanlig förr i böner och psalmer men numera satt på undantag i den pågående sekulariseringen.


KONJUNKTIV I JANUARI

O, gåves det en verklighet man finge vara kvar i,
så måtte det väl vara att man sluppe januari!
Man nyttje då de former utav verbens konjunktiv,
som månde signe, råde, hjälpe oss i vinterns driv.

Man kunde ju exempelvis få önska att man bleve
försatt i julis sommar, att man där tillstädes skreve
om ljuva blomster, fågelsång och värmen ifrån sjön.
Bevare oss, du Milde, ifrån januarisnön!

"Bevare" torde vara vad gemene man må mene,
att själen någon enda dag i solen finge skene.
Vi lyfte därför önskeformen till vår hulde Fader:
"O, give oss en glimt av vår att hindre oss få spader!"




Bunden vers (Rim) av Ulf Carlsson VIP
Läst 318 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2020-01-01 13:59



Bookmark and Share


  Stanley Rydell
Lekfull befrielse ur konjunktivens högtidliga locus! Skönt respektlöst rim på Hilde Fader och få spader - vårönskan ett gott driv!
2020-01-14

  Jan Widströmer VIP
Skickligt och roande. Innehållet lätt att identifiera sig med i dessa dagar ...
2020-01-03

  Coeur de verre


Kreativt skapat och njutbart att läsa!

Leve konjunktiven!
2020-01-03

  Solweig Jansson VIP
Härligt att läsa !
2020-01-03

    Lena Staaf VIP
Ha,ha, vilka härliga konjunktiv!
Bleve de ordentligt ompysslade så de inte doge sotdöden.
2020-01-01
  > Nästa text
< Föregående

Ulf Carlsson
Ulf Carlsson VIP