Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Förklädesfabriken är ett ideellt projekt i Stockholm där volontärer tillverkar skyddsförkläden för vården; i första hand för servicehus och äldreomsorgen. Liknande initiativ finns på många andra platser i Sverige.


Förklädesfabriken.

Sedan i april har det i en dansstudio i Farsta, i Folkets Hus i
Bagarmossen och på Orionteatern på Södermalm, tillverkats över 60.000 skyddsförkläden för servicehus och äldreboenden. Tillverkningen i Farsta avslutades efter den 2/5, då de som varit vänliga och generösa att låna ut den behövde den för sina dansprojekt.

Verksamheten startades av medlemmar i den ideella föreningen Makerspace och växte snabbt ut till "Förklädesfabriken"; produktion på fabriksnivå.

Allt arbete sker på frivillig basis och volontärerna
representerar ett brett spektrum av samhället: permitterande, arbetslösa, studerande, yrkesverksamma som tar ledigt för att kunna ta pass på Förklädesfabriken, och en och annan pensionär som jag själv. Ingen ersättning utgår annat än tillfredsställelsen att få hjälpa till och bidra med skyddsutrustning till vården.

Material, pengar, lunchmat mm doneras av företag,
organisationer som Svenska kyrkan och privatpersoner.
Plasten till skyddsförklädena doneras av b.la byggföretag och konceptet för modellen togs fram av en läkare och vårdpersonal.

Produktionen "görs enligt löpande band-principen i några
enkla steg. Vissa personer har i uppgift att skära ut plasten med mattkniv, andra viker ärmar och svetsar ihop sömmar med värmepistol eller strykjärn och därefter packas rockarna i lådor.
-När en låda är klar ställer vi den i en bastu för att sterilisera rockarna så långt det är möjligt innan vi kör ut dem till boendena. Under hela processen är vi jättenoga med hygienen. Vi tvättar händerna ofta och använder själva skyddsrockar och visir."
(Citat av initiativtagaren Jens Petersson Berger, från tweet av Krisinformation.se, den 24/4.)

Själv jobbade jag 11 pass under tre veckor med att svetsa och packa och det känns bra att ha kunnat hjälpa till lite; kanske försöker jag jag jobba i Bagarmossen eller hitta något annat projekt.









Övriga genrer av Olof Lagerhorn VIP
Läst 198 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2020-06-04 12:09



Bookmark and Share


  Solstrale VIP
Otroligt fint jobbat! Bra att du ger oss vetskap om dessa alla ideella initiativ! Tack!
2020-06-04

  Marita Ohlquist VIP
Skickar en hyllning till alla som på olika sätt bidragit för att förhindra smittspridning!

Fantastiskt initiativ.
2020-06-04
  > Nästa text
< Föregående

Olof Lagerhorn
Olof Lagerhorn VIP