Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Vänskap, Min vän.

En tidig morgon, naturen är stilla, som dag efter regn. Fåglarna vaknat, men intensiteten i sången har mattats av. Våryrans tid är förbi.
Tankarna flyger till en tid när jag var yrkesaktiv.
Ganska ofta träffade jag då en vän för att njuta en kopp te i hennes kök.

Våra samtal rörde sig mycket om konstens betydelse för själens läkning.
Köksmiljön där vi satt var gammal, skåpens exteriör var från tid, av sekelskiftet nittonhundra.

Panelen på väggarna var en allmogeriktig typ med pärlspont. Den hade dekorerats i naiv ådring. Allt i enlighet med den sed, som var mode när köket byggdes.

Samtalen rörde sig fritt men, en gång kom de att beröra ”sfärernas harmoni”.
Jag hade spelat någon dag innan, en äldre typ av musik, i vår gamla klosterkyrka.
Upplevt det som bara kan ske när tystnaden förmedlar toner som ännu är outtalade.


Min vän var döv, hennes hörsel hade skadats mycket gravt av en infektion när hon var barn. Med tekniska hjälpmedel och läsning på läppar kunde hon göra sig förstådd och själv förstå sin omgivning.

Hur var det med musiken, i den fanns ju nyanser och uttryck som hon aldrig fick uppleva. Där hittade vi en fråga som vi kom att uppta oss en lång stund denna eftermiddag.

”Sfärernas harmoni” kan inte höras enbart fysiskt, utan man måste uppleva musikens miljö och rörelsernas förmedlande kraft.

Människans sinnesupplevelse sker i människans själ.
Alla sinnesorgan måste medverka till en fulländad upplevelse. För oss beledagades minnet av doften från tekoppens svaga rökslinga.

Hur viktigt är det inte då att musiken och konsten förblir levande och inte bara en reproduktion, av och med teknikens hjälp.

Detta förstärktes i stunder när jag läste, texten ur ett forntida epos.

”Sfärernas harmoni” upplevs med alla sinnen och är en brygga över fysiska handikapp och språkliga och kulturella skillnader.

Eftermiddagarna med min döve vän lämnade spår i mitt minne, som alltid förblir beledsagat av en musik som vi båda kunde höra. Denna musik var skapad med ”sfärernas harmoni”.
Med en intim närhet sattes den melodin till vår stilla samvaro.

© Bosse 2011-04-09.

Ursprung 11 november 2015.





Prosa (Kortnovell) av Bossepoet från Österbotten
Läst 142 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2021-04-09 18:51



Bookmark and Share


  Minkki VIP
Vilken fin text om sfärernas musik. Ju gravare hörselskada, desto känsligare kan man vara att uppfatta musikens vibrationer i kroppen
2021-04-10
  > Nästa text
< Föregående

Bossepoet från Österbotten
Bossepoet från Österbotten