Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Min pappas självmord

Tisdagen den 4 maj 1976.

Jag fyller 11 år imorgon. 

Det blir presenter och kalas. 

Pappa står och tittar på mig 

i dörren när jag ska somna. 

Mamma kommer hem från 

sitt jobb på morgonen och 

kramar mig och önskar grattis. 

Glad i hågen går jag till skolan.

Studsar med min nya basketboll. 

Solen skiner och fåglarna kvittrar. 

Livet känns härligt och underbart. 

Klockan halv 3 är jag på väg hem 

över skolgården och ser att min 

mamma och storebror står och 

väntar på mig en bit bort. 

De ser väldigt allvarstyngda ut 

min bror berättar att pappa är död, 

att han har tagit livet av sig. 

Den följande tiden får jag inte 

så mycket stöd med krishantering 

och sorgearbete utan lämnas ensam 

i min chock och med mitt trauma. 

Jag går in i ett postraumatiserat 

tillstånd i vilket jag förlorar 

kontakten med verkligheten 

men ingen i min omgivning 

lägger märke till det och själv 

så är jag medveten om att det 

är något som är fel men jag 

har ingen att prata med. 

Min styvfar mobbar mig och 

mamma är i en annan värld. 

10 år senare så är jag schizofrent 

psykotisk, bland det värsta som

kan hända en människa, och än 

idag så lider jag sviter i form av 

ett psykosomatiskt trötthetssyndrom 

och även en återkommande 

gränspsykos. Livet kan vara väldigt 

grymt, hårt och orättvist mot 

åtskilliga människor och jag säger 

bara: Älska och samtala med ditt 

barn. Glöm inte bort det när

det krisar. Var sjätte timme så tar

någon sitt liv i åldrarna 15-29 år. 




Prosa av Johan Bergstjärna VIP
Läst 99 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2021-10-05 14:45



Bookmark and Share


    Lena Staaf VIP
Stark text! Ett barn behöver stöd och bearbetning när det värsta har hänt.
2021-10-05

  prinscess VIP
Mycket starkt av dig att orka skriva om det.


2021-10-05

  Solstrale VIP
Stöd i stund gör att man inte går på grund! Din berättelse är mångas och så som du beskriver den, och dina ord är smärtsamma och vassa... Ja utan stöd går vi under och förlorar fotfästet. Bra att du delat! ... Tack!
2021-10-05

    ej medlem längre
Gripande text med ett fint budskap. Få som själva inte upplevt liknande händelser med personlig anknytning kan i grunden förstå på djupet men väl ta intryck och det är gott.
2021-10-05

  Monica Lindgren
Mycket starkt och berörande! Ja, du har rätt! Vi borde tala mer med varandra om viktiga ting, som angår oss. Tystnaden är förfärlig ibland mellan barn och föräldrar. Skapar avstånd. Men det kan också vara skönt med tystnad, om kontakt redan finns!
2021-10-05
  > Nästa text
< Föregående

Johan Bergstjärna
Johan Bergstjärna VIP