Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Två år den fjärde november

"Du fyller två år den fjärde november", sa farmor till mig.
"Lena är för liten, det förstår inte hon", tänkte mor.
Men farmor upprepade det många gånger "du fyller två år den fjärde november".
Sen var mor på barnavårdscentralen med mig. Jag minns att jag gick på golvet och tittade, det var spännande och nytt. Mor satt på en stol, och som jag minns det såg hon stolt ut. Det var andra mödrar där i väntrummet, de hade barn i knäet. Jag minns att Ann-,Margaret, som jag senare blev klasskamrat med, satt i knäet på sin mor Greta.
Det kom en kvinna in i väntrummet och vattnade blommorna.
"Hur gammal kan en sån här liten tös vara?", frågade hon mig.
"Tå år ärde ämber", sa jag.
"Vad säger hon?", sa kvinnan.
Mor förstod inte riktigt, men Greta fattade och svarade:
"Hon säger att hon fyller två år den fjärde november".
Jag minns, men det måste väl vara en kombination av mina egna minnen och av vad mor berättat för mig.
Mor berättade sedan detta för släkten och därför får jag ofta höra av någon kusin eller faster, att idag är det den "ärde ember", när jag fyller år.







Prosa av Cikoria Blå VIP
Läst 189 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2021-11-05 12:26



Bookmark and Share


  TrollTörnTrappan VIP
Fint minne, levande gestaltat!!

Jo, vi lär oss genom att imitera språket... och ett tu tre så börjar barnet förstå innebörden också!

[säger jag som är född 19 (nov)ember, fast ett långt senare år tydligen. Från 1949 kommer jag närmast på Ulf Lundell född 20 nov. men finns många fler naturligtvis - som du säkert känner till bättre än mig?]
2021-12-27

  stormengudrun VIP
Grattis i efterskott! Själv fyller jag alltid år "när det våras bland bergen" den 5 mars:-) Det sa alltid mamma när jag frågade och längtade efter födelsedagen:-)
2021-11-05

  Bengt H VIP
Det var verkligen en frikostig berättelse med innehåll.
2021-11-05

  Marita Ohlquist VIP
Tycker om din text, hoppas att du hade en bra födelsedag i går.
2021-11-05
  > Nästa text
< Föregående

Cikoria Blå
Cikoria Blå VIP