Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Under regnbågens halvmåne


För oss här i landet

Du kanske frågar demokrati för vem?

För oss här i det här landet.

Någon skrev en gång

”Skyll inte på organisationen i ett land.

Skyll på den enskilde individen”.

Är du inte orolig att andra ska skylla på dig?

En annan man sa en gång till mig

”Skyll dig själv. Skyll inte på mig eller samhället”.

Orsakstänkande avslöjar oss när vi skyller på andra

Varför ska vi skylla på andra för överhuvudtaget? 

Demokrati är ett grekiskt ord som betyder folkstyre.

En röst, tre val (kommun, landsting och riksdag)

För varje myndig medborgare och innevånare.

Med flerpartisystem, rösträtt och valmöjligheter.

Om det inte var demokrati i vårt land utan t.ex.

Diktatur skulle vi inte ha något att säga till om alls

I fria val i samhället. Då bestämdes allt centralt av

En enväldig diktator och tyrann som bestämde vad

Som var bra och dåligt för oss andra.

Valet mellan demokrati och diktatur är ganska enkelt.

Med all utveckling inom många områden.

Demokrati är bättre för landets innevånare, sanningen,

Välfärden och utvecklingen. I ett samhälle med

Diktatur fråntas den enskilde myndige samhällsmedborgaren

Ett eget personligt ansvar och fria val för sin uppfattning.

Och all makt hamnar hos en enväldig diktator

Och ett fåtal kring dennes krets. Demokrati i ett

Samhälle innebär ur min synvinkel och perspektiv

En bredare och mer tillförlitlig metod och struktur

För ett hållbart och utvecklande samhälle.

Fram för mer kritik och granskning av extrema högermakter!

En makt som inte är tillräckligt inkluderande!

Att det sker sånt människor inte kan acceptera i en

Demokrati beror inte på demokratin i sig

Utan på enskilda människors handlingar

Vad vi gör!

 

Taleptox Skrev

Den 20211121

<+>




Fri vers (Fri form) av Taleptox VIP
Läst 89 gånger
Publicerad 2021-11-28 05:59



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP