Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Det förflutnas etymologi


Bortom krigets vindar

Där borta i en distans

Drar krigets vindar fram

Unga män strider och kämpar

För försvar av sitt fosterland

De frågar sig inte ens varför

Utan säger sig lyda order

Från befäl de knappt inte känner

Eller ens tidigare har träffat

En civil äldre man blir kommenderad

Att han också ska strida i kriget

”Jag och vapen går inte ihop

Det har jag kommit fram till”

Svarar han på den frågan

”Är det vad du har kommit på?”

Säger en officerare till honom

På telefon när de pratas vid

”Jag lever ute i periferin bortom

Krigets vindar” säger en civil man

Och han fortsätter ”Vad angår

Mig era krig som ni envisas att

Hålla på med? Det är alldeles

För farligt. Jag har min bostad

Och trädgård att sköta om” säger den civile mannen

”Jag är tillfreds med att bara vara

Och drar inte ut i krig med er” säger han

”Då måste jag anmäla dig

Om du inte vill bära vapen och försvara

Ditt fosterland” säger en officerare

”Jag har civiltjänst och är pacifist och går

Inte ut i krig med er” säger den civile mannen

”Jag har inte tid med era krig.

De får ni sköta om själva” fortsätter han

Den civile mannen som inte

Vill medverka i krig blir anmäld

Och hamnar i fängelse för brott

Medans kriget fortsätter i full skala

Och många unga män dör en förtidig död

Unga soldater som dör vid fronten

Den romantiskt lagde 

Officeraren som anmält mannen

Går själv inte ut i kriget utan

Håller sig undan i ett palats

Bortom krigets vindar

 

Taleptox Skrev

Den 20240417

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 13 gånger
Publicerad 2024-04-17 10:10



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP