Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Persongalleri intill skuggan av Solen


Betraktelse från en 39 åring

Jag heter Jakob Nissan Polevitj och

Jag fyller 39 år i år

Livet har varit hårt och orättvist

Min barndom var inget vidare

Det gör inget idag numera

Jag har ändock glömt det mesta

Numera är livet bra och jag glädjs åt det varje dag

Jag känner mig bekväm med livet

Man ska vara snäll mot änkor, barnlösa och invandrare

Och de med mindre förståndskapacitet

Jag har betett mig mot andra

som andra har gjort mot mig

och det finns de som menar på

att det betyder ingenting

Jag är bara en människa i mängden

Av oss alla var och en har sin stil

Jag har en vän som gärna tilldelar

Mig egenskaper jag inte känner igen mig i

Men det gör ingenting

Han kan få hålla på

Han har läst en massa böcker

Han ser på mig med bokens ögon

Han har tappat bort sitt

Verklighetssinne som han förtvivlat

Försöker hitta tillbaka till

Han har numera bara kvar sitt

Sannolika möjlighetssinne

I vilket vad som helst kan bli sant

Allt kan bli möjligt för honom

Han saknar gränser för vad som kan vara sant

Han uttalar en chimär betraktelse

Utifrån sina förvärvade fördomar

Och han säger till mig i övermod

”Du är som en karaktär ifrån en bok

Du är nog en sån där ytlig tok.

Du är för snäll!

Tror du människor mår bra

Om man är för snäll mot andra?”

Han tyckte jag krupit honom under skinnet

Jag tror han inbillat sig det

Ska han säga förresten!?

Han gillar och brukar diskutera

Andra människors könsorgan

Ack en sån dåre man trodde han var

Om man inte väljer vem man föds till!?

Ack en sån dåre man trodde han var

Jag tänker på erfarenheter

Från verkligheten och allt det som hänt

Och människor man mött i livet

Observationer och betraktelser

Ur erfarenheten från livets olika sidor

Och sånt man varit med om

Som kommer i bakgrunden av bortglömda minnen

Min gamla mamma brukade säga

Medans hon var vid liv vid något tillfälle;

”Och passionen för det intellektuella

Som undantränger känslans hegemoni

Är viktigt att ta tillvara på”

Och jag är benägen att hålla med henne

Varför ska man sträva efter att

ägna sig åt makt utövning? Eller brott?

Det finns så mycket annat här i livet också

Som kan dra till sig uppmärksamhet

Nu går jag vidare här i livet

Än ska jag väl inte gå och dö!

 

Taleptox Skrev

Den 20220113

<+>




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 64 gånger
Publicerad 2022-01-13 15:17



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP