Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Förklarade ord finns i minst två olika 'tappningar'. Dels min egen tolkning av ord och dels den tolkning vilken också är min personliga, men är belägen åt det håll vilket befinner sig i en verklighet mera den rent allmänna, troligen.


Förklarade ord 2022 06 21





Förklarade ord

Ironi - är beläget så nära sarkasm att det kan vara svårt stundom att riktigt som 'sätta fingret på'. En teori är att att sarkasmen är mera personlig och att ironin mera driver med något mera allmängiltigt, som företeelse betraktadt.

Sarkasm, exempel på.
‘kan du vara litet mera otydlig?’

Att så uttala sig att på ett överdrivet sätt, påtala fel och brister hos något eller någon, som om det var positivt trots att det upplevs som negativt.

Satir
Att i tal, skrift eller bild förvränga och förlöjliga något eller någon och på så sätt kunna försätta den eller det i ett löjets skimmer.

-

Exempel.

En amerikan har sagt
‘Jag trodde den sagan var skriven av en amerikan’.

Själv tänkte jag så gott som genast.
Märkligt, precis så tänker jag om amerikanska böcker o författare. Att de är svenskar som skrivit på franska.
Utom kanske John Steinbeck.
Han måste ju bara komma från Norge.

Det är han som skrivit exempelvis

Månen har gott ned
Pärlan
En underbar torsdag
Möss och människor
Öster om Eden
Det var en gång ett krig

bara för att nämna några översättningar som sökt efterlikna just amerikanskan, men bara lyckats närma sig den-samma.



(Texten har legat i utkast sedan 21/6 2022)
-




Prosa (Fabel/Saga) av lodjuret/seglare VIP
Läst 65 gånger
Publicerad 2022-12-17 18:13



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP