Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Fast ibland heter förstås Jonas Andersson istället Frida Janson och Birger Sofia Bergström. Såvida han inte verkligen heter Birger och hon istället Sonja Veronika Wilhelmina Eva Rose Nysningen-Åkersork-Berg.


Något litet om ord och 'nyord'





Någon kan vara osäker på hur att säga saker, skriva saker och hur att tillämpa ord.
Mest hela tiden förändras språket och det kan vara svårt att hänga med i alla turer och svängar.
Såväl att 'vara uppdaterad', som att alls ha hört ord och uttryck förut.
Någon kan säga alltför plötsligt.
- Vad stör det dig?
När en annan kan få det till en blandning av
'Vad stör du dig på?.
samt
'Vad rör det dig?'

Vidare, ett annat exempel om när det är okej att använda ord och uttryck, ibland känns det ju som ett gränsfall och kan leda till 'krig över skitsaker'.
Vilket enkelt kan uttryckas i orden,

'Jag har rätt och du har per definition fel'.

(Vilket fick Jonas och Sture att sluta tala med varandra i 27 år.
Tills Jonas en regnig dag träffade Barbro och hon frågade Jonas vad de bråkat om och fått veta att han (visserligen) inte minns, men att det nog var något av stor vikt)

Eller som i ett annat exempel på hur att skriva och tillämpa något.

Ord som finns men används i möjligt fel sammanhang och ord som ‘borde finnas men inte finns, än, så kallade ‘nyord’.

Notifiera - står för att avisera något, tillkännage, av notera, annars identifiera och notera, som sammantaget kan bli just ordet notifiera.
Av engelskans ‘n o t i f i c a t i o n’.
(Datorns formspråk godkänner vissa utrikiska ord, men inte alla)
Stavas på svenska ‘notifikation’).


(Jag drar här slutsatsen att ord som 'Kungsträdgården' är Stockholmsdialekt för kungens egen lilla täppa, som är liten som en ordinär fotbollsplan.
Vilken är till för alla utom Sture och Ture, som inte är några viktiga personer, men bröder är de kanske i alla fall som 'tur e'...

Alla unga manliga invandrare är bröder, varför skulle de annars kalla varandra 'bror' ?
Men där finns undantag förstås.
Vlad och Timo är inte bröder och kallar inte varandra för det.
De är ju inte ens kusiner, till varandra)



(Om bilden.
Det där vita är snö,
i Dalarna
och det buskiga är buskar,
buskage,
från franskans 'garage')




Prosa av lodjuret/seglare VIP
Läst 233 gånger
Publicerad 2022-07-01 14:46



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP