Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


En numera vanlig dag på jobbet har blivit en högst diskutabel fråga. Olika människor har olika sätt att hantera beslut. Exempel på detta är att singla slant, dra kort ur en lek, hoppa hage eller ta hänsyn till alternativ och slopa det ena.


Kirurgen - en nutidshistoria





Det kommer in en grabb i tjugoårsåldern till akuten för han behöver opereras och han ha givit läkaren vissa villkor. Vilket ställer till det för kirurgen. Gossen vill ha säkra bevis på att läkaren visar uppenbar rädsla, vilket tyvärr innebär att han som kirurg skakar i kroppen och i det tillståndet inte duger att göra tjänst.
Så när en vaktmästare sticker in huvudet för att fråga varför doktorn ringde på honom, ser läkaren i färd med att singla slant.
Vaktis till läkaren.
- Varför opererar ni inte?
Läkaren klädd som kirurg, svarar.
- För att jag singlar slant.
- Hur långt har ni kommit?
- 314 för och 316 mot.
- För och emot vad då?
- Om jag skall visa rädsla för ynglingen och därmed skaka i hela kroppen. Eller om jag skall strunta i vad patienten vill och leka kirurg och söka reparera skadan.
- Jo visst, men varför ringde ni på mig?
- För att patienten har avlidit medan jag stod och singlade slant.
- Men hur skulle det kunna avgöra saken?
- Jag kunde inte bestämma mig för om jag skulle singla slanten ett jämt antal gånger eller ett ojämnt.
- Och nu är patienten alltså död?
- Jo. Var så god och kör ner liket till bårhuset.
Läkaren går ut i väntrummet där ambulanspersonal kört in flera patienter. Väl där ser han sig omkring och upptäcker några andra jämnåriga, varför han antar att de är gossens kompisar.
- Vem står näst i tur, frågar läkaren.
- Vad händer med Jocke, frågar en av de mer påstridiga ungdomarna.
- Han avled innan jag hunnit bestämma mig för endera av två utslag.
- Va? Är han död? Det här är väl ändå...
- ...ett sjukhus. Jo visst, men det här är avdelningen för 'snabba puckar' och han propsade dels på behandling och dels på att jag skulle visa 'respekt', det vill säga rädsla.
- Så vad gjorde ni då?
- Jag var i valet och kvalet. Som kirurg skulle jag kunna vara 'stadig på hand', medan om jag är rädd, skakar alla leder i min kropp.
- Men...?
- Så medan jag stod och singlade slant om en möjlig utgång, avled patienten av sina skador och jag ringde på vaktmästaren som fick rulla ut liket, med destination bårhuset.



(Bilden är tagen på 'plattan', det vill säga alldeles i närheten av taket vid Sergels Torg, omkring 2010. Bilden är ett samarbete mellan mig och min kamera.)




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 61 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2022-12-04 09:55



Bookmark and Share


    ej medlem längre
show do not tell
2022-12-04
  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP