Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

De religiösa


Att vara religiös
har inget som helst
med världen att göra

Världen sköter sig själv,
med sina krig, jordbävningar
och kärlekslöshet

De religiösas gud
bor inte i världen;
har inget med den att göra

De religiösas dilemma
är att de intet annat är
än världen

Deras tankar om guden
är också världen

Vi minns hur Galilei Galileo
dömdes till fängelse och förvisning
av de religiösa
för att han insåg
att Jorden inte var solsystemets centrum

Vi minns hur Giordano Bruno brändes på bål
av de religiösa
för att han hävdade att universum var oändligt
och befolkades av intelligenta varelser

Vi minns de religiösas
bränningar
av kvinnor
som de kallade häxor

De religiösas nutida gudssjukor
bor i samma miljö,
hopkrupna som döda insekter

Ja, de religiösa målar guds osynlighet
över världens krig, jordbävningar
och kärlekslöshet

Vi andra sliter gudens osynlighet
ur deras sinnen
och stampar på den

De religiösa är säkerhetsrisker

Vi bränner gudens frånvaro
i klarsynens obeveklighet,
och världen ler emot oss
ur lakan på sträcken
och regnrenade länsvägar,
långt bortikring




Fri vers (Fri form) av Ingvar Loco Nordin VIP
Läst 57 gånger
Publicerad 2023-02-10 11:34



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Ingvar Loco Nordin
Ingvar Loco Nordin VIP