Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
-


Levande museum

 

-

Tänk att sitta i ett hörn i Mouseion (Museum)

Med en skriftrulle framför dig beslagtagen från anlagd båt

Den ska kopieras och originalet sparas i detta stora bibliotek

Med tunt bläck och bara stumpen kvar av stearinljuset

Sätter du igång med det fokus som bara passionen skänker

Det är inte varje dag du måste kopiera rullar av lång skrift

Ibland förs diskussioner om banbrytande ämnen tillsammans

Tid för reflektion och studerande av manuskripten här

Vissa unika skrifter som har kunskap vars ansvar vi bär

Då den enda kvarvarande upplagan är den på hyllan där

Ett bibliotek som forskade på kanten av dåvarande vetande

Världens största samling av kunskap samlat på ett ställe

En ljusbringare i millennium efter fallet av dess kända fyr

Från kunskapen som stammade från museet i Alexandria

Fragment från storhetstiden lever fortfarande kvar i vår värld

Sen invaderade ignoransen med brinnande facklor och svärd

Ett centrum för lärdom som gynnade alla men detta de inte förstod

Inte en gång men flera gånger brann biblioteket och dess rullar ner

I lågorna som flammar ut till handlingar från de stängdas sinne

Din plats i ditt hörn där du så många timmar skrivit var nu inte mer

Även om information är abstrakt och svävar lätt som en fjäder

Gick denna samlingen upp i rök med pappret som det stod skrivet på

Som trogen sökare letade du bland aska och bråte efter något att rädda

Vid en fallen pelare vid det hörn där du alltid suttit var det något på golvet

Fast under pelaren in mot väggen hade en skriftrulle skyddats mot elden

Långsamt och försiktigt drog du fram papyrusrullen nu med brända kanter

Tittande med stora ögon stod du där hukad bland ett rasat palats i stillhet

Det var manuskriptet som du kopierat färdigt natten innan denna hemskhet

Den bästa du någonsin läst bland alla tusentals rullar då orden träffade hjärta

En båt från ett fjärran land förde med sig denna skrift som talade sant till dig

Lärda ord och visdom som också berättade om insidan av dig själv i ditt sinne

Med rullen tätt vid bröstet gick du sedan ut för att möta världen med en ny syn




Fri vers av PFJS
Läst 49 gånger
Publicerad 2023-04-07 10:26



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

PFJS
PFJS