Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Mobilen ringde precis, jag hade helt i onödan troligen, velat förlänga novellen något, samt versera den. Eller publicera den, dels i overserad form, dels i verserad form. När jag har gjort en sak, så är det ofta nog bara nio tiondelar kvar att göra.


Slutet på historien






En bok låg på bordet, som ditlagd för att synas. Sista kapitlet, som var tjugotre sidor långt var det avslutande av sexton långa kapitel. Handlade om att Per Oddvald Andersson hade köpt in några tavlor, målade av dussinkonstnärer. Man kunde se vad de föreställde och det syntes att målarna kunde sin sak. Bara att de gjorde tavlor vars motiv passade på vykort, passande nog till salut på något fik någonstans i en mindre stad. Den gode P. O. Andersson kunde köpa använda penslar och använda målartuber i olja eller det där snabbtorkande materialet Akryl. Han målade över det riktiga namnet och signerade dem med sitt namn. P. O. Andersson. Vilket på systembolaget kunde ses som en flaska O. P. Det var ett privat skämt, för att de upphängda tavlorna egentligen kunnat vara affischer lika väl som riktigt konst. Hans 'förfalskningar' skulle antyda att han kunde måla. De konstarter han kunde ägna sig åt var att spela instrument, tavlorna antydde att han skulle ha kunnat spela på andra instrument. Tavlorna och historien om herr Anderssons liv utgjordes av fantasier hos en författare vilken skrivit en roman om en lika påhittad figur. Bara att verkligheten vimlar av skojare i små och stora skor. I slutet på boken avlider skojaren genom att dricka sitt sista glas vodka, precis innan han näst intill ohörbart hunnit viska hela sin hustrus namn. Han skulle hittas i sin ena favoritfåtölj, med en kniv ur sin samling gamla vapen, till hälften utstickandes ur sin blommiga skjorta. Boken låg på bordet, väl inom synhåll för vem som helst att se. Vilken var en roman och handlingen var den som gick att se för den som ville se sig själv plocka upp en och läsa sista kapitlet. Vilket handlade, här i förkortad form, om det du just har läst. Bara att i boken, den något längre versionen av berättelsen, stod att läsa. (Historier, oavsett de är noveller, romaner eller en del av exempelvis en trilogi, även om de skulle utge sig för att vara huvudsakligen en ren fantasiprodukt. Den alltid delvis hämtar sin fantasi ur verkligheten. )





(Slutet på historien.
Är den svenska titlen på en bok av en amrikansk författare. Jag har boken i hyllan. Min novell har bara samma titel, i övrigt är novellen min egen idé.)




Prosa (Kortnovell) av lodjuret/seglare VIP
Läst 61 gånger
Publicerad 2023-10-09 13:04



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

lodjuret/seglare
lodjuret/seglare VIP