Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
ur Förändringens himlarand


Biktens karusell

Några sitter i biktens karusell

På ett tivoli i spåret av det absurda

Karusellen startar precis och

Snurrar runt runt  i en väldig fart

Det finns 5 platser i karusellen

Och de är samtliga fyllda

Det är en filosof, en präst,

En åklagare och en vetenskapsman

Samt maskinisten av karusellen

Maskinisten av karusellen

Menar på och informerar de andra

Karusellresenärerna helt apropå

”I bikten råder ett absolut trofullt

Krav på att tala sanning” säger han

Till resenärerna i karusellen

”Vad är sanning i vår mångtydiga värld?”

Frågar filosofen och en av de som ska bikta sig

”Jag tror inte på det absoluta” säger prästen

”Kom inte med några vilseledande slutsatser

som pekar ut oskyldiga som skyldiga”

säger en karusellmaskinist

Och han fortsätter

”Då får ni skylla er själva om ni gör

Några felutpekningar” säger han

”En skuld som letar efter skyldiga

Att straffa för det som händer är

Vad vi är ute efter att tala om”

Säger åklagaren till maskinisten

”Det är ett ifrågasättande av

Påståenden som gäller. Vi måste

Luta oss mot källkritiska bedömningar

Jag har inget mer att bikta mig om”

Säger vetenskapsmannen

”Har du vilselett någon annan

Människa någon gång?” frågar sedan

Vetenskapsmannen karusellmaskinisten

”Jag kör bara karusellen och sysslar inte med sånt

Som att peka ut oskyldiga som skyldiga”

Säger karusellmaskinisten

”Det händer hur mycket vilseledning

som helst. Människor som utger sig

för att vara andra än dem själva

genom fiktiva profiler på nätet”

säger prästen till maskinisten

”Har du några bevis för ditt påstående??”

Frågar karusellmaskinisten

”Det räcker med att jag tror och vet

Att det förhåller sig så av empiriskt skäl”

Säger prästen till maskinisten

”Kan man uttala sig om något överhuvudtaget

Utan att ha fel sanningsmässigt??

Jag har inget mer att säga för tillfället” säger filosofen

Sedan stannar karusellen och den absurda färden

Och bikten är slut för denna gång för de fyra

Framför karusellen på torget i tivolit

Väntar 4 nya resenärer som också vill åka med

I karusellen på tivolit och bikta sig

”Tag plats i vår biktkarusell” säger maskinisten

 

Taleptox Skrev

Den 20231017

<+>

 




Fri vers (Prosapoesi) av Taleptox VIP
Läst 77 gånger
Publicerad 2023-10-17 11:29



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Taleptox
Taleptox VIP