Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Från 2021


Julsaga


Julsaga

Det var en gång en tomte. En gång hade han varit en tomtenisse, men nu var han en medelålders tomte med ganska stor mage. Tomten, som hette Torsten, tyckte så mycket om risgrynsgröt, därför åt han mer än hans kropp behövde varje gång han var hungrig. Nu var han faktiskt ganska tjock. Det är ganska passande för en tomte att vara lite rund och hans tomtefru Trindalisa älskade sin Torsten så himla mycket, hon älskade honom precis lika mycket som hon gjort när han var en mager och ung tomtenisse. Men så var det där med julklappsutdelningen...Hur skulle det gå med den i år? Ni vet väl att förr i tiden kom tomten alltid ner med julklapparna genom skorstenen? Det berodde på att då, för längesedan, värmdes de flesta hus upp genom att man eldade i spisar , därför fanns det skorstenar på husen för att släppa ut röken. Men nu får nästan alla hus sin värme på annat sätt. Det jag nu skall berätta är att det fanns två hus med skorstenar kvar i den by där tomten Torsten var ansvarig för julklappsutdelningen. Trindalisa var mycket bekymrad. Förra året hade Torsten nätt och jämt lyckats ta sig ner, han hade kommit genom skorstenen tack vare att kråkan Krax, som bodde närheten, hade satt sig på Torstens huvud och tryckt och puttat det värsta han kunde...Men i år hade Krax flyttat och Torstens midjemått var ännu större det här året än det varit förra året. Så såg det iallafall ut utanpå den stora skjortan. Trindalisa var mycket bekymrad, hon tänkte jag måste prata med Torsten om det, för jag vill ju inte att han blir fast i skorstenen och jag vill ju inte heller att barnen blir utan julklappar.
När Trindalisa tog upp det med Torsten, skrattade han så skägget hoppade. "Jag får väl börja banta ", sa han. "Du, banta! Det tror jag på den dan när Kråkan Krax sjunger Blinka lilla stjärna på norska". Då kom kråkan Krax flygande. Torsten knäppte upp sin röda skjorta och sa: "titta här". "Va i hela friden", sa Trindalisa. "Jag har börjat träna på gymmet i smyg", sa tomten Torsten. Tomten Torstens mage såg ut som en sån där sexpack av muskler, precis sådana som Trindalisa hade sett bilder på, på Instagram. Kråkan Krax började sjunga "Twinkle twinkle little star"
Sedan sa Krax "det fick bli på engelska, norska är så svårt".
Ja, sen levde de lyckliga hur länge som helst. Barnen fick julklappar genom skorstenen och snön föll och gröten var underbart god.
Prosa (Fabel/Saga) av Cikoria Blå VIP
Läst 54 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2023-12-06 07:31Bookmark and Share


  Evelyn Falk Möller VIP
Vilken underbar fantasi du har :) Ja, varför inte en bantande tomte när klimatet har blivit något att förhålla sig till för alla iJuleå, som Solstrale berättar om i sin härliga saga Panik i Juleå....
Tack Cikoria Blå
2023-12-09

    Lena Söderkvist VIP
Slutet gott, allting gott.
2023-12-06

  Öknens Ros VIP
En mysig julsaga med stänk av humor.
2023-12-06

  Öknens Ros VIP
En mysig julsaga med stänk av humor.
2023-12-06

    Drömmar i universum
En sån mysig julsaga , med lite humor samtidigt den sprider verkligen ljus under juletid :)
2023-12-06
  > Nästa text
< Föregående

Cikoria Blå
Cikoria Blå VIP